szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A különítmény tagjait azonosították, vannak köztük orvosok és vegyi fegyverekre szakosodott tudósok is.

Minden bizonnyal a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a nyáron - jelentette a Der Spiegel.

A német hírportál a Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírói hálózattal, a The Insider című orosz hírportállal és a CNN-nel közösen végzett nyomozást az ügyben.

Az oroszországi mobil távközlési szolgáltatások, vagy a készülékek helyére vonatkozó adatok, valamint az orosz belföldi repülőjáratok utaslistái és más források elemzése után arra jutottak, hogy "nemigen merülhet fel ésszerű kétség" azzal kapcsolatban, hogy Alekszej Navalnijt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy legalább nyolc ügynökből álló különítménye mérgezte meg.

A tagokat azonosították, meg is próbáltak kapcsolatba lépni velük, de nem válaszoltak a megkeresésekre. Valamennyien férfiak, hárman orvos végzettségűek, ketten biológiai és vegyi fegyverekre szakosodott tudósok.

A különítmény tevékenységét Oleg Tajakin orvos, az FSZB-hez tartozó kriminalisztikai intézet munkatársa hangolta össze.

A Spiegel azt írja, hogy az FSZB-s ügynökök legkésőbb 2017 közepétől kezdtek összehangoltan és intenzíven foglalkozni Navalnijjal, miután a politikus bejelentette, hogy elindul a következő évi elnökválasztáson. Legkevesebb harminc esetben fordult elő, hogy követték a világ legnagyobb országában menetrend szerinti repülőjáratokkal megtett útjain. A portál szerint egyébként valószínűleg 2019-ben is megpróbálták már megmérgezni Navalnijt.

A Spiegel szerint meglehet, hogy a novicsok nevű idegméreggel elkövetett augusztusi gyilkossági kísérlethez az orosz állam vezetésének legfelső szintjeiről kaptak engedélyt vagy utasítást.

Erre utal, hogy

Oleg Tajakin közvetlenül az akció előtt rövid látogatást tett Szocsiban, ahol a politikai elit számos tagja eltölti az államfővel, Vlagyimir Putyinnal személyesen folytatott megbeszélések előtt a koronavírus-járvány miatt kötelező karantént.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai már akkor azt gyanították, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Orvosai augusztus 24-én közölték, hogy az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak.

A klinikai eredmények alapján Alekszej Navalnijt az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozó, kolinészteráz szintjét csökkentő anyaggal megmérgezhették meg, az úgynevezett Novicsokkal. Ilyen anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb harci idegméregnek, a szarinnak is.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az alapvető demokratikus jogok elleni durva támadásnak nevezte a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij megmérgezését, a szervezet és az Európai Unió is nemzetközi fellépést sürgetett, az oroszok viszont dezinformációs kampányról beszélnek a Navalnij-ügy kapcsán.

Az időközben Nobel-békedíjra jelölt Navalnij egyébként egyre jobban van, szeptemberben már a járás vagy a lépcsőzés sem okozott gondot számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora