szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyikolaj Antoskin irányította az atomerőmű felrobbant blokkjának helikopteres oltási műveletét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hetvennyolc éves korában meghalt Nyikolaj Timofejevics Antoskin, az a katona, aki a csernobili atomerőmű katasztrófája után a lángoló reaktort eloltó légi művelet parancsnoka volt – írja a The New York Times.

Antoskin az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország tagja volt, s az orosz parlament nyilatkozata szerint „súlyos betegséget követően hunyt el”. Szergej Nevrov, a párt frakciójának vezetője azt nyilatkozta, hogy a tábornokot korábban Covid-19 miatt kórházban ápolták.

Antoskin az úgynevezett likvidátoroknak egyik csoportjának a vezetője volt, ők voltak azok a katonák és civil munkások, akiket az 1986. április 26-i csernobili katasztrófát követően a tűz eloltására és a romok eltakarítására vezényeltek az atomerőmű 4-es blokkjához. A dolguk az volt, hogy elérjék: a lehető legkisebb mennyiségű sugárzás szabaduljon fel.

A csapatot azért kellett bevetni, mert a tűzoltók, akik a reaktor felrobbanása után a helyszínen kezdtek dolgozni, súlyos sugárfertőzést szenvedtek. A munkálatokat ezután a levegőből folytatták, helikopterekről. Antoskin, aki akkoriban Kijevben szolgált a szovjet légierőnél, ennek a műveletnek lett a parancsnoka, és maga is repült. Irányításával a gépekről nagyjából két hét alatt 5 ezer tonna homokot, agyagot és bórt szórtak a robbanástól szétnyílt reaktormagba, hogy elfojtsák a belőle előtörő sugárzást, eközben maguk is ki voltak téve annak, valamint a felszabaduló káros gázoknak.

Antoskin több háborúban is részt vett a légierő kötelékében, a legnagyobb elismerést, a Szovjetunió hősének járó kitüntetést azonban csernobili tetteivel érdemelte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Megtalálták a rendőrök a Pesti úti ámokfutó autóst

Megtalálták a rendőrök a Pesti úti ámokfutó autóst