szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz ellenzéki politikust vasárnap vették őrizetbe, az eljárással szemben az Európai Bizottság hétfői állásfoglalásában emelt kifogást.

Az Európai Bizottság elítélte hétfőn Alekszej Navalnij letartóztatását, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedésére és biztonságának szavatolására szólította fel az orosz hatóságokat.

Mivel Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz, annak szövege a magyar kormány álláspontját is tükrözi

 – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium a hvg.hu megkeresésére.

Alekszej Navalnij vasárnap este érkezett vissza Moszkvába Berlinből, ahol megmérgezése óta lábadozott. Azonnal őrizetbe vették, megtartották bírósági meghallgatását, és már el is ítélték. A bíróság döntése értelmében az ellenzéki politikus harminc napig, február 15-ig őrizetben marad.

Az Európai Bizottság ezután adta ki állásfoglalását, amelyben a testület elnöke, Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy a politikai ellenzék fogva tartása nem egyeztethető össze Oroszország nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság továbbra is számít a Navalnij ellen elkövetett merénylet független szervek általi és alapos kivizsgálására.

Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyancsak hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítélte Navalnij elleni novicsok katonai idegméreggel elkövetett merényletet, és hat személlyel szemben szankciókat vezetett be.

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Lengyelország kezdeményezte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tűzze sürgősen napirendre a legismertebb orosz ellenzéki letartóztatásának ügyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

A Seremetyevo repülőtér útlevélkezelő pultjánál őrizetbe vették Alekszej Navalnijt az orosz hatóságok. Az ellenzéki fél évvel az után tért haza Berlinből, hogy tavaly augusztus 20-án a szibériai Tomszkban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték őt a novicsok nevű idegméreggel.

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett