szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökken az napi új koronavírus-fertőzöttek száma, november 11-én volt utoljára olyan kevés, mint az utóbbi 24 órában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Oroszországban az elmúlt napon 19 290 új esettel 3 738 690-re emelkedett az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legalacsonyabb adat november 11-e óta. A legtöbb új fertőzöttet – 29 935-öt – december 24-én mutatták ki Oroszországban.

Az aktív fertőzöttek száma 518 009, a halálos áldozatoké 456-tal 69 918-ra, a felépülteké pedig 19 003-mal 3 150 763-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 99,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 335 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával 648 332 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői tanácskozáson kijelentette, hogy Oroszországban stabilizálódik a járványügyi helyzet, és csökken a napi megbetegedések száma. Nem zárta ki a koronavírus miatt bevezetett korlátozások óvatos enyhítését.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a járvány gyengülni kezdett, és a hatóságok megkezdték "a főváros megnyitását a normális élet számára". Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma hétfőn 2382 volt, ami a legalacsonyabb adat szeptember 30 óta.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) hétfőn bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor kutatóközpont tudósainak a világon elsőként sikerült lefotózniuk az új koronavírus brit változatát, 100 ezres nagyítású transzmissziós elektronmikroszkóp segítségével. A fénykép leírása szerint a vírusrészecske kerekded, valamelyest pleomorf (többféle alakban megjelenő), az átmérője körülbelül 140 nanométer, és a koronavírusra jellemző, körülbelül 20 nanométer hosszúságú, lombikalakú peplomerekkel (tüskékkel) rendelkezik.

 

 

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"