szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárólag FFP2-es maszkban lehet emberek közé menni a cseheknél, ahol a lakosság 10 százaléka átesett már a koronavírus-fertőzésen.

„Ha így haladunk, két héten belül elfogynak a helyek az intenzív osztályokon”

- mondta a cseh egészségügyi miniszter-helyettes, Vladimir Cerny, aki szerint sosem volt még olyan helyzetben Csehország, mint a koronavírus-járvány nemrégiben beköszöntő, harmadik hulláma alatt. A csaknem 11 millió lakosú országban szerdán 15.861 új fertőzés mellett 145 új halálos áldozatot regisztráltak, ezzel a járványban már közel húszezren haltak meg, valamint

1,2 millióan kapták el a koronavírus-fertőzést. Azaz körülbelül minden tízedik embert elérte a vírus.

„Pokoli napok következnek”, fogalmazott Andrej Babis cseh kormányfő. A kétségbeesés nem csupán azért érthető, mert a kórházi helyek fogytán vannak, és betegek tucatjait kell intézmények között áthelyezni naponta, hanem azért is, mert mindeközben szigorú, még a magyarországinál is feszesebb korlátozások vannak életben. Csehországban zárva tartanak a nem létfontosságú üzletek és kiszolgálóegységek, harmadik osztálytól felfelé digitális tanrend van életben, csütörtök reggeltől pedig kizárólag FFP2-es, vagy annál nagyobb hatékonyságú maszkban lehet belépni üzletekbe és egészségügyi intézményekbe, valamint használni a tömegközlekedést. Úgy tudni, a kormány csütörtök este ül össze, hogy ennél is szigorúbb korlátozásokról tárgyaljon: elképzelhető, hogy márciusban három hétre teljes kijárási tilalmat rendelnek el, hogy megfékezzék a vírus tömeges terjedését.

A harmadik hullám fő okozója Csehországban a koronavírus brit, 70 százalékkal ragályosabb mutációja lehet. René Levinsky cseh biológiai modellező szerint ezt úgy kell elképzelni, mintha két járvány lenne párhuzamosan: hiába tudnák eddigi ismereteink szerint megfékezni a koronavírus-járványt, a brit variáns miatt olyan, mintha egy új kórokozó ütötte volna fel a fejét. A szakértő szerint egy hónappal vannak lemaradva a brit mutáció megfékezésétől, így bármilyen döntést is hoz a kormány, minden bizonnyal drasztikus lesz: a teljes lezárás mellett az is előfordulhat, hogy a cseh ipart csak akkor engedik termelni, ha a cégek biztosítani tudják a folyamatos tesztelést.

A helyzetet csak súlyosbítja a cseh vakcinakampány sikertelensége. Ez idáig mindössze 581 ezren kapták meg legalább az első oltást (ez 100 ezerrel kevesebb a magyar adatnál), amihez hozzájárult többek között az is, hogy szüneteltetni kellett az oltásokat vakcinahiány miatt. A cseh népesség ráadásul rendkívül szkeptikus: felmérések szerint az EU-n belül Csehországban a második legnagyobb az oltásellenesség (Szlovákia után), amiért alapvetően a kormány átláthatatlan tájékoztatását, az általános tájékozatlanságot és az internetes álhíreket teszik felelőssé.

A cseh helyzet kezd hasonlítani ahhoz, ami Szlovákiában van: ahogy nemrégiben megírtuk, a szlovák kórházakban már-már a tavaszi, bergamói helyzet kezdett el eluralkodni a járvány harmadik hulláma miatt. Bár a napi, lakosságarányosan vett új fertőzésszám a szlovákoknál jelenleg kevesebb mint fele a cseh adatoknak, a halálozások száma az összes EU-tagállam közül Szlovákiában a legmagasabb. A szlovák külügyminiszter hétfőn arra kérte az ország EU-s partnereit, hogy támogassák Szlovákiát a felesleges, vagy nem használt vakcináikkal; a kormány pedig úgy döntött, bevásárol az orosz Szputnyik V oltásból, hiába jelentették ki múlt csütörtökön, hogy "nem lesznek a vakcina kísérleti nyulai".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Müller: Egyértelmű, hogy a védőoltások miatt csökkennek a járványügyi adatok

Müller: Egyértelmű, hogy a védőoltások miatt csökkennek a járványügyi adatok

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban