szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 12-től nyitnak, ehhez szükséges a tömeges és folyamatos tesztelés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Péntektől minden Angliában tartózkodó személy hetente két ingyenes gyorstesztet vehet igénybe - írja a BBC. (A brit közszolgálati média nem Nagy-Britanniáról, hanem kifejezetten Angliáról beszél, tehát egyelőre az intézkedés nem érvényes például Walesben vagy Észak-Írországban.)

A teszteket, amelyek félóra alatt adnak eredményt, gyógyszertárakban, tesztközpontokban és a postán szerezheti be a lakosság. Az iskolába járó gyerekeknek, szüleiknek és munkahelyen dolgozóknak már most rendelkezésére állnak. Az intézkedéstől a helyi gócok megállítását várják a korlátozások feloldása után.

Angliában április 12-től enyhítenek a tiltásokon, kinyitnak a nem létfontosságú boltok, a sörözők és éttermek pedig szabad téren megkezdik a kiszolgálást.

Várhatóan bevezetik a koronavírus-útlevelet is, ennek birtokában a beoltottak, a negatív teszttel rendelkezők és a betegségen már átesettek a későbbiekben tömegrendezvényeken is részt vehetnek.

A gyorstesztek megbízhatóan jelzik, ha valaki nem fertőzött, a pozitív eredmény azonban kevésbé biztos, ezért ilyen esetekben egy PCR-tesztet kell végezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Sikerült, a Facebook ma már 100 százalékban ingyenáramról működik

Sikerült, a Facebook ma már 100 százalékban ingyenáramról működik

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón