szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A wyomingi republikánus képviselő egyike volt azoknak, akik a volt amerikai elnökkel szembeni impeachment megindítását támogatták.

Leváltották a Republikánus Párt képviselőházi frakciójának kommunikációs vezetői tisztségéből Liz Cheney-t – írja a BBC. A republikánusok azért döntöttek így, mert a wyomingi republikánus képviselő, Dick Cheney volt amerikai alelnök lánya korábban élesen kritizálta Donald Trumpot, valamint támogatta a volt elnökkel szembeni impeachment megindítását.

BBC szerint a párt egy 20 perces beszélgetés után hozta meg a döntését. Cheney, aki a képviselőház harmadik legmagasabb rangú republikánusa, a megbeszélésen azt ígérte, hogy továbbra is harcolni fog Trump párton belüli befolyása ellen.

Sajtóhírek szerint Cheney utódja Elise Stefanik, New York-i kongresszusi képviselő lehet.

Januárban több republikánus képviselő, köztük Cheney közölte: arra fog szavazni, hogy megindítsák az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachmentet) Donald Trump elnök ellen. Cheney akkor elmondta, hogy szerinte nem ostromolták volna meg a Capitolium épületét, ha Trump nem uszítja a tömeget. A szenátus egyébként később felmentette Donald Trumpot a január 6-i Capitolium elleni ostrom felbujtásának vádja alól.

Cheney azzal is magára haragította pártját, hogy – kommunikációs vezetőként – nem volt hajlandó osztani azt a nézetet, miszerint elcsalták a novemberi elnökválasztást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!