szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fegyverrel védték a rendőrök a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől, akik betörtek a törvényhozás épületébe, három és fél óra alatt tudták kiszorítani a zavargás résztvevőit a Capitoliumból. Az amerikai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke nyíltan fordult ellene, amikor az eredmény megváltoztatására kérte. Egy nő meghalt, miután meglőtték, egy férfi kritikus állapotban van, miután kilenc métert zuhant, amikor megpróbált felmászni az épület oldalára.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

 

Amíg Washington DC-ben a Capitoliumban a képviselők összeültek, hogy hitelesítsék az elnökválasztás eredményét, a főváros utcáin Donald Trump több tízezer híve tartott az elnök melletti szimpátiatüntetést. Trump arról beszélt előttük, hogy harcolni fog az elnökségért, és elcsalták a választást.

Valójában erre nincs bizonyítéka, de a hívei így is arra kérték a republikánus képviselőket, hogy ne fogadják el az eredményt. Az ülésre érkezők közül többeket körülvettek és számonkértek – videó is készült arról, ahogy az indianai republikánus szenátor, Todd Young magyarázza: ő is szerette volna, ha Trump marad az elnök, de a törvények fontosabbak, mint a vélemények.

A helyzet ez után kezdett eldurvulni. A tüntetők a Capitolium elé vonultak, többen pedig át is törték az épület köré vont kordont. Később arról is nyilvánosságra került egy videó: volt olyan hely, ahol maguk a rendőrök nyitották ki a kordont.

A The New York Times arról írt: a szélsőjobboldal kedvenc közösségimédia-platformjain már jóval korábban téma volt, milyen utcákon át lehet eljutni az épülethez. Legalább tucatnyi ember arról postolt ott, hogy fegyverrel megy a törvényhozáshoz.

Be is jutottak az épületbe, a Szenátus zárt ajtajáig jutottak, ott a képviselőket rendőrök védik tőlük. Az ülést felfüggesztették. Az ABC News szerint egy lövés is eldördült, a CNN pedig úgy tudja, hogy több rendőr is megsérült, akiket paprikaspay-vel fújtak le, egy nő pedig meghalt, miután mellbelőtték.  Hogy ő rendőr-e vagy tüntető, azt nem tudni. Egy 24 éves férfi szintén kritikus állapotban van, ő a CNN szerint az épületnél egy állványra mászott fel és leesett onnan, nagyjából 9 métert zuhant.

A CNN tudósítása szerint a Capitolium egyik oldalát elfoglalták a tüntetők, az ABC News pedig úgy tudja, hogy az épület emeletén is a Trump-hívek voltak ott.

Elaine Luria demokrata kongresszusi képviselő pedig arról tweetelt: ki kellett üríteni az irodáját, mert azt jelentették, hogy valaki egy csőbombát helyezett el az épület közelében. Közel a Capitoliumhoz a republikánus pártközpontot ki kellett üríteni, mert egy csőbombát találtak mellette. A demokraták pártközpontját is evakuálták egy gyanús csomag miatt.

A The Washington Post úgy tudja, hogy a Nemzeti Gárda összes, a fővárosban szolgáló tagja ott lesz, hogy fenntartsák a rendet, ez nagyjából 1100 embert jelent. A Fehér Ház sajtóosztálya megerősítette, hogy Trump kirendelte a Nemzeti Gárdát, a fővárossal szomszédos Virginia pedig a saját rendfenntartói közül küld 200 embert.

Muriel Bowser, a főváros polgármestere 12 órán át tartó kijárási tilalmat rendelt el este 6-tól (ez itteni idő szerint éjfél). Később sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszélt: aki a zavargásban részt vesz, azt felelősségre fogják vonni. A fővárossal határos másik állam, Maryland is rendőröket küld Washington DC-be - tette hozzá.

©

Jó félórával az után, hogy a tüntetők betörtek az épületbe, érkeztek a hírek arról, hogy a rendőrök elővették a fegyvereiket - ami az amerikai törvényhozás épületében akkor is egy ijesztő fordulat, ha az önmagában természetes, hogy egy rendőrnél fegyver van. Az egyik képviselő, Dan Kildee arról twittelt: arra szólították fel őket a rendfenntartók, hogy feküdjenek a földre, vegyenek fel gázmaszkot, a tüntetőkre pedig, akik az ajtót verik, fegyvert fogtak.

©

A Politico tudósítója arról számolt be: egy tüntető az elnöki széken üvöltözött arról, hogy Trump nyerte az elnökválasztást. A portál egy másik újságírója arról twittelt, hogy Nancy Pelosi, az alsóház demokrata többségének vezetője biztonságban van.

Donald Trump ezek után a Twitteren arra kért mindenkit: támogassák a Capitolium biztonságáért felelős egységeket, és maradjanak békések. Jó félórával később még egy tweetben kért erőszakmentességet - azt viszont nem, hogy hagyják el a tüntetők az épületet. A The New York Times szerint az elnököt többen a környezetéből arról győzködték, hogy erélyesebben ítélje el a rendbontást, eddig sikertelenül.

Joe Biden helyi idő szerint délután 4 óra után szólalt meg, és felszólította Donald Trumpot, a Twitter helyett tartson beszédet az országos tévékben, és védje meg az alkotmányosságot, utasítsa ott rendre a tüntetőket. Azt is hozzátette, a következő négy év feladata lesz visszaépíteni a demokráciát. Kamala Harris, a leendő alelnök is a Twitteren szólított fel arra, hogy fejezzék be a zavargást.

Az elnök percekkel ez után egy egyperces videóüzenetet tett ki Twitterre. Ebben arról beszélt: ugyan a választást elcsalták, mindenkinek haza kell mennie és rendnek kell lennie.

"Szeretünk titeket, különlegesek vagytok"

- üzent a zavargóknak. A Twitter nem csupán azzal a figyelmeztetéssel látta el a videót, hogy vitatott a választási csalásról szóló állítás, ennél tovább is mentek: nem lehet sem válaszolni rá, sem retweetelni az erőszak veszélye miatt. A Facebook, ahol szintén megjelent ez a videó előbb csak elítélte az elnököt, később azonban elérhetetlenné tette a videót. Guy Rosen, a Facebook alelnöke azzal indokolta a döntést, hogy ez vészhelyzet, Trump üzenete inkább növeli az erőszak veszélyét.

Újabb egy órával később pedig aki azt hitte, hogy Trump egy kicsit is higgadtságot próbálna sugallni, annak minden reménye eloszlott: az elnök arról twittelt, hogy ez történik, amikor egy földomlásszerű választási győzelemtől megfosztják a nagy hazafiakat.

Erre pedig a Twitter is bekeményített: eltüntette Trump utolsó két tweetjét.

Több demokrata politikus Trump felelősségét feszegeti, volt, aki azt javasolta, hogy induljon el ellene az impeachment-eljárás abban a maradék két hétben, amíg még hivatalaban van. Az elnök lánya, Ivanka Trump egy tweetjében hazafiaknak nevezte a tüntetőket, majd gyorsan törölte azt. Mike Pence, a leköszönő alelnök erőszakról és rombolásról beszélt, Trumppal ellentétben ő felszólított mindenkit, hogy azonnal hagyják el az épületet. Jeffrey Rosen igazságügyi miniszter egy közleményt adott ki arról, hogy az erőszak a Capitoliumnál "egy elfogadhatatlan támadás a demokráciánk egy alapvető intézménye ellen".

George W. Bush pedig egyszerűen annyit mondott:

Így egy banánköztársaságban vitatják a választási eredményeket, nem a mi demokratikus köztársaságunkban.

A volt elnök kritizálta azokat a republikánus politikusokat is, akik a választás óta aláássák az intézményrendszerbe vetett bizalmat.

Közel másfél órával az után, hogy a tüntetők betörtek az épületbe, a CNN arról számolt be: az épületnek arról a szárnyáról, ahol a Szenátus van, kiszorították a tüntetőket.

Az épület e szárnyának kiürítése közben könnygázt is bevetettek. A CNN később arról tudósított, hogy további füstgránátokat vetnek be a rendőrök, hogy meg tudják tisztítani az épületet a tüntetőktől. Ez után lassabban érkeztek a hírek, de arról lehetett beszámolni, hogy a rendőrök fokozatosan szorították ki a tüntetőket az épületből. Robert Contee, a város rendőrfőnöke azt közölte: 13 embert tartóztattak le, később már 20 őrizetbe vett emberről és öt lefoglalt fegyverről jöttek hírek. Három órával a zavargás kezdete után az épület keleti szárnyánál már csak néhány tüntető maradt a rendőrsorfal közelében.

A képviselőcsoportok vezetőit a Fort McNair katonai erődítménybe vitték át.

A Mashable azt írta: a férfi, aki egy kőkori harci díszben látszik több képen is, Jake Angeli, ismertebb nevén QAnon Shaman, annak a QAnon mozgalomnak az egyik legismertebb arca, akik abban hisznek, hogy Donald Trump valójában egy globális pedofil sátáni szervezet elleni harc egyik első embere.

Miután korábban Trump a nép ellenségének nevezte a sajtót, a hívei megtámadtak több tudósítót is.

Nagyjából negyedórával a kijárási tilalom előtt, három és fél órával a zavargás kezdete után a hatóságok bejelentették: teljesen kiszorították a tüntetőket az épületből.

Húsz perccel a kijárási tilalon életbe lépése után pedig a rendőrök elkezdték kiszorítani az embereket a Capitolium környékéről is.

Ralph Northam, Virginia kormányzója szükségállapotot hirdetett, és kijárási tilalmat rendelt el az államnak a Washintgon DC-vel határos részein.

Josh Howley, az egyik olyan republikánus szenátor, aki megtámadja néhány állam választási eredményét, arról írt Twitteren: az erőszaknak véget kell érnie, akik a rendőrökre támadtak és törvényt szegtek, azokat el kell ítélni.

©

Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátort kérdezték meg arról, hogy mik a tervek, ő pedig azt válaszolta: amint lehet, visszamennének és folytatnák a munkát.

Később Nancy Pelosi is megerősítette, hogy amint biztonságosan lehet tovább dolgozni, folytatják az elektori szavazatok hitelesítését.

Részletkérdésnek tűnik, de a hivatalos eljárás lefolytatása miatt nagyon fontos: Jeff Merkley oregoni demokrata szenátor kiírta Twitterre, az elektorok papíron leadott szavazatait kimentették a Capitolium dolgozói a rendbontók elől.

Mint kiderült, helyi idő szerint este 8 órakor, amikor nálunk éjjel kettő az idő, folytatják az ülést. Hosszú éjszakára készülhetnek a képviselők: betűrendben mennek végig az összes állam eredményén, ahol valaki problémát lát, ott kérhet külön tárgyalást. Egyelőre Alaszkán és Alabamán jutottak túl, republikánus képviselők rögtön Arizona esetében kérték a külön vizsgálatot, ez tartott akkor, amikor a botrány kitört. Az óvás tárgyalására államonként két órát lehet rászánni, utána az alsó- és a felsőház is szavaz, és csak akkor lehet megsemmisíteni az eredményt, ha mindkettőben így döntenek. Márpedig mivel az alsóházban demokrata a többség, kizárt, hogy az eredmény változzon, de sokáig elhúzódhat még az ülés akkor is, ha folytatódhat. Egyelőre azonban fogalmunk sincs, hogy mikor lehet tovább ülésezni.

Donald Trump felvetette, hogy az ülést vezető alelnök, Mike Pence nem kell, hogy elfogadja az eredményt, de ő jelezte: szó sem lehet arról, hogy önhatalmúlag elutasítsa bizonyos államok elektori szavazatait. Pence most fordult először nyíltan szembe Trumppal, mire az elnök Twitteren őt is megtámadta.

Cathy McMorris Rodgers, az egyik republikánus képviselő, aki eddig annak a pártján volt, hogy vonják kétségbe a választási eredményeket, bejelentette, hogy visszakozik, jóváhagyja ő is az eredményt. A hatalom békés átadására van szükség, ami viszont most történt, az már nem arról szól, hogy az amerikaiak éljenek az alkotmányos jogaikkal, hogy választ kapjanak a választással kapcsolatos kérdéseikre, törvénytelen és elfogadhatatlan volt – magyarázta a döntését.

Amíg a zavargás tartott, hír érkezett a szavazatszámlálásról is: Georgiában, ahol két fordulóban dől el, kik lesznek az állam új szenátorai, az állam mindkét választását a demokrata jelöltek nyerték meg. Ez pedig azt jelenti, hogy

nem csak az elnöki poszt és az alsóházi többség az övék, hanem a Szenátus is.

Olyan, hogy egy hivatalban lévő elnök elbukja az újraválasztást, a pártja pedig egy ciklus alatt elveszítse a többségét az alsó- és a felsőházban is, most történik meg először 1932 óta.

Eközben Georgiában, ahol még számolják a szenátorválasztás eredményét, fegyveresek gyűltek össze az állami törvényhozás épülete előtt. A választás lebonyolításáért felelős Brad Raffensbergert és stábját ki kellett menekíteni onnan. Az egyik kansasi tévé munkatársa pedig arról írt, hogy az ottani törvényhozási központba be is törtek tüntetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Világ

Eldőlt: a demokratáké lesz a többség az USA törvényhozásában is

64 nappal az amerikai elnökválasztás után ki lehet hirdetni: Joe Biden úgy kormányozhat legalább két éven át, a következő félidős választásig, hogy a Demokrata Pártnak többsége van a Képviselőházban és a Szenátusban is. Utolsóként Georgia döntött a két szenátoráról, nagy meglepetésre két demokratát választottak meg.

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt