szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakértők szerint el kellene halasztani a korlátozások június 21-re kitűzött enyhítését. Egyikük arra figyelmeztetett, hogy exponenciálisan emelkedik az indiai mutációval megfertőződöttek száma.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Vannak arra utaló jelek, hogy az Egyesült Királyság a koronavírus-járvány harmadik hullámának korai szakaszában van idézi a BBC Ravi Guptát, a Cambridge-i Egyetem professzorát.

Elmondása szerint bár az új esetek száma viszonylag alacsony, exponenciálisan emelkedik az indiai vírusvariánssal fertőzöttek száma, legalább háromnegyedük ehhez a változathoz köthető. Gupta úgy véli, el kellene halasztani a korlátozások feloldásának következő ütemét, amelyet június 21-re tervez a kormány.

George Eustice környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi államtitkár szerint is fontolóra kell venni, hogy későbbre tolják a tervezett enyhítéseket. Adam Finn, a Bristol Egyetem immunológusa szintén óvatosságra intett a június 21-i dátummal kapcsolatban. Úgy véli, csak akkor kell feloldani a korlátozásokat, ha már valóban biztonságos.

Ravi Gupta szerint azért is fontos lenne újragondolni a dátumot, hogy minél több ember megkapja a koronavírus elleni oltás második dózisát.

A brit kereskedelmi kamara szerint azonban „elképesztő” lenne, ha megváltoztatnák az ütemtervet. A BBC azt írja, hogy a kormány szerint még korai meghozni az erről szóló döntést, de folyamatosan figyelik az adatokat, és ha szükséges, határoznak az időpont eltolásáról.

A korlátozás feloldásáról Angliában június 14-én születik végleges döntés, a skót kormány reményei szerint június 7-én lehetne lazítani, míg Walesben június 3-án vizsgálják felül az intézkedéseket. Észak-Írországban néhány korlátozást már május 24-én feloldottak, a továbbiakról június 10-én döntenek.

Csütörtök este közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, hogy Nagy-Britanniában néhány fertőzési gócpontban terjed a koronavírus indiai variánsa, ahol fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.

Vasárnap már több mint 3000 új fertőzöttet azonosítottak az Egyesült Királyságban, ezt megelőzően április 12-én volt ennyire magas a napi új esetek száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!