szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fontos lenne tudni, hogy melyik indiai mutánst azonosították.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Pillanatnyilag nem ítélhető meg, hogy mekkora veszélyt jelent az indiai Covid-vírusmutáns felbukkanása, az operatív törzs ugyanis nem hozott nyilvánosságra ehhez elegendő információt – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozó Duda Ernő virológus szerint jelenleg három variációja is ismert már az indiai törzsnek, s ezek közül az egyik, az úgynevezett indiai tripla mutáns a szokottnál is fertőzőképesebb. Az Egyesült Királyságban is ez a variáns, okozza most a fertőzések felét-kétharmadát. Az indiai mutáns másik verziója az első vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy képes „kicselezni” a már felkészített immunrendszert, szerencsére nem ez terjed jobban.

A lap azt is írja, hogy  az új variáns felbukkanása az oltatlanokra, köztük a gyerekekre jelentheti a legnagyobb veszélyt, de hogy milyen súlyos betegséget okoz, arról még nem lehet biztosat mondani.

Akit akár csak egyszer is oltottak, annak jó esélye van arra, hogy védett legyen a súlyos tünetek, illetve a végzetes kimenetelű fertőzés ellen. A virológus professzor a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája véd a leginkább az indiai variáns ellen . Hozzátette: jó sejtes immunitást váltanak ki még a vektoralapúak is, de  – függetlenül attól, hogy ki gyártja – az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok a legkevésbé hatásosak.

Az első indiai mutánst 2020 októberében azonosították, május közepén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint már 44 országban jelen volt. Az új variánssal a korábban jól ismert tünetek (például a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) továbbiakkal egészültek ki. Az indiai mutánsok kötőhártya-gyulladást, emésztőrendszeri panaszokat, valamint fülzúgást, fülcsengést, szédülést okozhatnak. Az indiai járványhelyzet során a feketegomba-fertőzés is megjelent.

Ezek a tünetek jelentkezhetnek, ha valaki elkapja a koronavírus indiai mutációját

A szakemberek arra biztatnak, hogy aki érzékeli magán a tüneteket, teszteltesse magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!