szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két feloszlatott szervezet több tüntetést is szervezett korábban.

Életbe léptette a bíróság azt a szabályozást, amely alapján két Alekszej Navalnijhoz köthető csoport is szélsőségesnek minősül Oroszországban – írja a CNN. Ezek szerint a szervezeteknek nem csak fel kell oszlatniuk magukat, de a tagjaik nem indulhatnak a jövő évi orosz választáson sem.

Az érintett két körzeti iroda, illetve Navalnij korrupcióellenes csoportja (FBK) több Vlagyimir Putyin elleni tüntetés szervezésében is részt vett, és bár fellebeztek a döntés ellen, erről majd zárt tárgyaláson fognak dönteni. Talán emiatt dönthetett úgy az FBK, hogy már a döntés előtt feloszlatja magát.

Ha a szervezetek tagjai a továbbiakban is végeznek politikai munkát és akciókat, akkor akár hat év börtönre is ítélhetik őket.

A szervezetek és tagjaiknak teljes politikai ellehetetlenítése alapján Putyin célja egyértelműen az, hogy nem hogy a börtönben ülő Navalnij ne indulhasson semmilyen választáson, hanem az is, hogy a hozzá köthető ismertebb személyekre se lehessen szavazni.

Most végzik ki a megroggyant orosz ellenzéket

Miután az orosz hatóságok börtönbe zárták a legismertebb ellenzékit, Alekszej Navalnijt, teljes össztüzet zúdítottak a politikus szövetségeseire, a civilszervezetek maradékára, illetve a független sajtóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!