Tetszett a cikk?

Se szex, se vér – ezzel a hazugsággal bocsátotta útjára Jáksó László az MTV szappanoperáját. Meg azzal, hogy cserébe jobb lesz. Már az elején kiderült, hogy nem ezek miatt fut ez a dolog a köztévén. Más oka van annak.

"Te leszel a nézők pitypangja"

A Marslakók főcímdalából

 

„Holnap reggel bemegyek, és leszedem a videót” – nyöszörgi az online portál főszerkesztője a verőembernek, amiből mindjárt világossá válik, hogy a Marslakókat igénytelen galacsinhajtók készítik, és hasonlónak képzelik a közönségüket is. Én például ma hajnalban fogom feltenni ezt a cikket itthonról egy mesebeli találmány, az internet segítségével, amely egyébként az online újságok működésének alapja. Abban is biztos vagyok, hogy a kétszáz fős stábban ezt az ellentmondást sokan felismerték, de nem szólt senki, hogy gyerekek, egy baromság van a szövegben, húzzuk már ki, legalább az első részben ne csináljunk hülyét magunkból. Ugyan! Beleszarunk, persze, nem a piacon vagyunk, négyszáz részt kifizettek előre, jó lesz az úgy, Lacikám. Ezeknek jó lesz.

Az már a bemutatkozás előtt joggal merült fel, hogy minek az MTV-nek napi sorozat, és erre megvolt a válasz, mindjárt kettő is. Az egyik, hogy szeretnének versenyre kelni a kereskedelmi csatornákkal.

A verseny, az érdekes lesz. A kertévék ugyanis amellett, hogy van némi hazai és nemzetközi tapasztalatuk a szappanopera műfajáról, más, mondhatni tisztességtelen módszereket is bevetnek az öldöklő versengésben.

Ilyen például az, hogy nem fizetnek ám ki kétmilliárd forintot egy zöldfülű csapatnak, hanem szigorú próbaidőt alkalmaznak, és ha megbukik a műsor, akkor azonnal selejtezik, és próbálkoznak mással. Hétmérföldes arcokkal is előfordult, hogy az első adás volt az utolsó. Így ezeknek a profithajhász multiknak megmarad kétmilliárd forintjuk, fél óra főműsoridejük, meg nem is ragadnak bele abba, hogy ők az a gagyi csatorna, ahol a világ legszarabb sorozata fut.

Figyelem, itt jön a csavar, az ősi plutokrata, liberálbolsevik trükk. Mivel ilyen szigorúak az elvárások, a műsorgyártók azon vannak, hogy minél népszerűbb terméket állítsanak elő. A népszerű kifejezésben természetesen ott van a nép, szóval ebből nem következik, hogy az eredmény szemet gyönyörködtető lesz, mert hiszen a nép sem az, amelyikkel föletetik. Megvannak a mesterei a szappanoperának, ahogy a párizsigyártásnak is. Tudják, hogyan lehet behúzni legalább egymillió embert az alternatív valóságukba, és hogy ennek az első lépése a saját világuk hihető, hiteles felépítése.

Hát ez az MTV-ben nem megy. Eleve szerencsétlen az egész miliő: az újságírás, pláne a magyar bulvárújságírás nem különösebben fotogén szakma, ha meg kiszínezik, akkor hiteltelen lesz. Viszont ahogy fent kiderült, ez sem zavarja a Marslakók készítőit. Jáksó, a „producer” már előre körbehaknizta az országot a varázsigével, miszerint nem tragédia, ha nincs nézettség, hiszen a minőség sosem a tömegeknek szól. A köztévének az a dolga, hogy értéket közvetítsen, tanítson és neveljen, szemben a felületesen szórakoztató magáncsatornákkal. Ezt ő tömören úgy foglalta össze, hogy „nálunk nem lesz szex, nem lesz vér.”

Képek: Pirx pilóta kalandjai, MTV, 1973
Ehhez képest az bemutatkozó epizód első kulcsjelenete egy ember véresre verését mutatja be, a másodikban pedig óriásterepjáróval rontanak a nagymellű csajra. Ami bizony ijesztő, hiszen kábé azokra a mellekre bízták az egész cucc sikerét. Még egyetlen magyar szappanoperában sem mutattak ilyen mély dekoltázsokat, de még ez is olyan röhejesen erőltetett, mintha Benny Hill lóbálná a melleit. Jáksó László hazudott, és ebben az a kísérteties, hogy ugyanazzal a könnyed pofátlansággal tette, amit csak szóvivőktől láttunk eddig. Amikor nem zavarja az illetőt, hogy holnap biztosan lebukik. Ja, dugás is volt ám benne, házasságon kívül. Hát hol van ilyenkor Szalai Annamária, az istenit neki!?

Nem, itt nem arról van szó, hogy a köztévé próbál népszerűvé válni, és ez csak azért nem sikerül, mert a minőségi kultúrának nincs tömegbázisa. Fábry Sándor igazolása is azt mutatja, hogy az egész folyamat fordítva működik. Vannak emberek, akik szar műsort szeretnének csinálni, mert azt tudnak. Olyat, ami semmivel se mélyebb, hasznosabb vagy tartalmasabb a kereskedelmi tévéknél – viszont rosszabb minőségű. Esetleg pont onnan selejtezték ki. Kinek adjuk el az ilyen visszárut? Nyilván az államnak.

Ehhez persze nem árt, ha vannak az embernek barátai a legfelsőbb szinteken. De a legjobban ez az ágazat akkor működik, ha eleve a legfelsőbb szintek barátai fognak bele a gyártásba.

És hogyan lehetne mindezt a trambulinról, mindenkit arcon röhögve? Hát persze! Szóljon a sorozatunk a tényfeltáró sajtóról!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehoczky Zsuzsa megkapta a Nemzet Színésze címet

Lehoczky Zsuzsa megkapta a Nemzet Színésze címet

Egy Sinopharmmal oltott orvos elvégezte a Merkely Béla által javasolt ellenanyagtesztet, de az is negatív lett

Egy Sinopharmmal oltott orvos elvégezte a Merkely Béla által javasolt ellenanyagtesztet, de az is negatív lett

Kétszer egysávos út épülne Gyúrón, tiltakoznak a helyiek

Kétszer egysávos út épülne Gyúrón, tiltakoznak a helyiek