szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alighogy elkezdődött a szezon, civilek szerint máris mintegy 300 állattal végeztek a halászok.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigeteken legalább fél évezredes hagyomány a gömbölyűfejű-delfinek késsekkel történő lemészárlása, miután csónakjaikkal a part közelébe szorították őket a halászok. Az öldöklést pedig még a koronavírus-járvány közepette is megtartják – számol be a Euronews.

A korlátozások ellenére idén is megnyitották a bálnavadászat szezonját, az illetékes minisztérium csak a tömeg elkerülésére szólította fel a résztvevőket. A héten máris mintegy 300 állattal végeztek a halászok a Sea Sheaperd civil szervezet szerint.

A szigetek kormányzata szerint az öldöklésnek ez a módja fenntartható és szabályozott. A cetek leölését a kultúrájuk részének tartják. Hangsúlyozzák azt is, hogy az állatokat nem csak elpusztítják, de meg is eszik. Évente átlagosan 800 delfinnel és bálnával végeznek, egy nagyjából 100 ezres populációt ritkítva így.

Az 50 ezres lakosságú Feröer-szigeteken eddig mindösszesen 188 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A járványhoz köthető haláleset nem történt. Minden egyes beutazót tesztelnek a vírusra.