szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakértők a következményektől féltik a fókapopulációt. Tavasszal delfinek tetemei álltak halomban Namíbia partjainál.

Halvaszületett vagy természetes módon elvetélt fókabébik, valamint felnőtt állatok, köztük vemhes nőstények ezreinek tetemét sodorta partra a víz az elmúlt hetekben a namíbiai Walvis-bay (Bálna-öböl) Pelikán-fok nevű partszakaszán – mondta el a dpa német hírügynökségnek kedden Tess Gridley, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem namíbiai delfinprojektjén dolgozó tudós.

Már 5000 és 7000 közé becsülik a partvidéken elpusztult fókák és fókabébik számát, de végleges számot csak a drónfelvételek kiértékelése után mondhatnak. Valószínűleg az is alábecsüli majd a pusztulás valódi méretét, mert a magzatok hamar lebomlanak, ragadozók zsákmányává válnak vagy belemerülnek a homokba – mondta a kutató.

Gridley szerint a vemhes nőstények nagy hányada is elpusztult, az idei szaporulat elvesztésével mindez évekre kiható következményekkel járhat a helyi fókapopulációra. A kutatók nem tudják a tömeges fókapusztulás okát, amely lehet élelemhiány, környezetszennyezés, természetben előforduló méreg, bakteriális fertőzés, és még sok egyéb is. Brett szerint a tengeri emlősök pusztulását gyakran több tényező együttesen okozza.

2015-ben Namíbia arról hozott döntést, hogy vesznie kell több mint 80 ezer fókának azért, mert számuk további emelkedése a halállomány jelentős megcsappanásához vezetne. A kormány minden évben munkásokat bérel fel, hogy fából készült ütőkkel agyonverjék a fókákat.

A dél-afrikai, más néven fokföldi medvefóka a leggyakoribb tengeri emlős a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia partjai mentén. Namíbia a dél-afrikai medvefókák szaporodóhelye, az ország nagyjából 650 ezer példánynak ad otthont. November közepétől decemberig nőstény fókák ezrei hozzák világra utódjaikat.

Tavasszal 86 elpusztult delfint találtak a namíbiai tengerparton, ennek szintén homály fedte az okait.

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz