szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az üzemek leálltak a nagy hidegben, ezért bizonyos anyagoktól meg kellett szabadulniuk.

Texas öt legnagyobb olajfinomítója és petrolkémiai üzeme az előzetes adatok szerint közel 158 tonnányi szennyező anyagot engedett a levegőbe az államot sújtó rendkívüli téli időjárás miatt. A Texasi Környezetminőségi Bizottsághoz beérkezett adatok szerint egyebek mellett szén-monoxid, kén-hidrogén, kén-dioxid és benzol került ki a környezetbe – írja a The Guardian.

Mivel a hideg – amely miatt legalább 24-en meghaltak és 4 millióan áram nélkül maradtak – az üzemeket is elzárta a nyersanyagok feldolgozásához szükséges energiahordozóktól. Így bizonyos anyagoktól meg kellett szabadulniuk, hogy megóvják a feldolgozóegységeiket a károsodásoktól. Voltak olyanok, amelyeket egyszerűen kiengedtek, másokat elégettek.

A Motiva Port Arthur-i finomítója február 15-18. között például több mint háromszor annyi extra szennyezőanyag-kibocsátást jelentett az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének, mint amennyit 2019 egészében.

A pontos számokat a cégeknek két héten belül kell közölniük az állam illetékes hatóságával.

A Sierra Club nevű környezetvédelmi szervezet vezetője, Jane Williams szerint az a mennyiségű szennyező anyag, amit most, az időjárási körülményekre hivatkozva bocsátanak ki az üzemek, nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyit normál körülmények között a levegőbe engednének. Szerinte a hatóságoknak változtatniuk kellene a szabályozáson, mert a cégek most büntetlenül engedhetik a levegőbe a káros anyagokat.

Sharon Wilson, az Earthworks kutatója szerint mindezt meg lehetett volna előzni, ha a cégek felkészítették volna az üzemeiket a téli időjárásra.

A The Guardian megjegyezte: a texasi olaj- és gázipari vállalatok február 11-18. között 174 alkalommal jelentették, hogy az engedélyezett mennyiségnél több szennyező anyagot bocsátottak ki, négyszer annyi esetben, mint az azt megelőző héten.

hvg.hu Világ

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottákTexast

Bár már kezd melegedni az időjárás Texasban, még mindig milliók élnek áram és folyóvíz nélkül az USA tagállamában. Joe Biden elnök katasztrófa sújtotta területnek minősítette Texast, így több szövetségi segítség érkezhet a hideg idő miatt megbénult térségbe.

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet

Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet