szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár az élelmiszerpazarlás az elmúlt 5 évben negyedével csökkent a magyar háztartásokban, még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kilogramm élelmiszerhulladékot termel, amelynek jelentős része (több mint 25 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Bár az élelmiszerpazarlás az elmúlt 5 évben 25 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban, még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente. Ezzel a mennyiséggel 450 ezer ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva.

A Nébih éppen ezért arra buzdítja a háztartásokat, hogy vegyenek részt a negyedik élelmiszerhulladék-felmérésben: a résztvevők képet kapnak arról, hogy mely élelmiszerekből dobnak ki a legtöbbet, és azokra a jövőben célzottan ügyelve tehetnek a pazarlás enyhítéséért.

A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a következő két hétben lehet jelentkezni, a résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal.

Ide kattintva tud jelentkezni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!