szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárás miatt a haltermelők idén összességében gyenge-közepes évet zárnak. Ennek ellenére a karácsonyi szezonra nem terveznek áremelést az előző évhez képest.

„Amennyiben a kereskedelmi láncok is a tavalyi árréseket alkalmazzák, a családok idén is a tavalyi árszinteken juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz” – fogalmazott Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke az Agroinformnak.

Az elnök szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul majd, a szeletelt ponty 3500-4000 forint közötti összegbe kerül majd. Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körül, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.

A szakember szerint az aszályos nyár, illetve a meleg miatt az átlagosnál lassabb testtömeg-gyarapodás ellenére a hazai haltermelés mintegy 80 százalékát kitevő pontyból, valamint harcsából és busából az ellátás a karácsonyi szezonban bőven fedezi a hazai keresletet, az itthoni piacon kívül exportra is jut belőle.

Magukra hagyta a halgazdaságokat a kormány, miközben a tavak lassan kiszáradnak

Ijesztő ütemben apadnak a magyarországi halastavak: a 26 ezer hektárnyi vízterület közel fele érintett lehet, 120 horgásztóból pedig már teljesen kipusztultak a halak. Az árak elszabadultak, a gazdálkodók az esőre és a kormány eddig elmaradt támogatására várnak.

Az egy főre jutó halfogyasztás – bár lassan növekszik – nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, szemben az Európai Unió évi 22 kilogrammos átlagával. A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!