szerző:
hvg.hu

Táblagépekkel felszerelt riasztási rendszert vezetnek be a magyar mentőautókban, ami a Blikk szerint azonban akár balesetet is okozhat.

A mentőkocsiban eddig is volt navigáció, rádió, valamint tolatóradar is, ezek egy újítással azonban eltűntek, helyükre pedig táblagéptartók kerültek az új riasztási rendszer bevezetése miatt – írja a Blikk. A lap szerint a tolatóradar ugyan az autókon maradt, de mivel a kocsiból az ehhez nélkülözhetetlen képernyő eltűnt, gyakorlatilag értelmét vesztette.

Az is problémát jelenthet, hogy ha a sofőr az 5. fokozatba vált, kivétel nélkül beveri a kezét a kemény fémszerkezetbe. Gond lehet a Blikk szerint akkor is, ha a klíma kapcsolóját akarja tekergetni, mert nem nagyon lehet hozzáférni, de ennél is problémásabb az, hogy a Volkswagen Crafter típusú mentőautókban a légzsák egy ütközés esetén gyakorlatilag az egész műszerfalat elborítja. Amennyiben egy ilyen szerkezet az útjában áll, azt kitépi a helyéről.

Az új panel darabonként 200 ezer forintba került, míg a táblagépek 400 ezerbe – írja a lap.

Az Országos Mentőszolgálat szerint szakértők segítségével választották ki a berendezés biztonságos helyét. Hozzátették, hamarosan visszakerülnek az autókba a tolatóradarok tartozékai. A táblagépes rendszer költsége 1,9 milliárd forint volt.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!