szerző:
hvg.hu

A francia főváros ismét nagy lépést tett afelé, hogy szmogmentes legyen Párizs levegője.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo korábban egy igen fontos bejelentéssel állt a nyilvánosság elé: a francia főváros 2024-re kitiltja az útjairól az összes dízelmotorral szerelt autót. Ez már önmagában is egy elismerendő vállalás, Párizs azonban még ennél is tovább ment.

Az Evening Standard beszámolója szerint a legújabb döntés értelmében az összes belső égésű motorral szerelt autót kitiltják a francia főváros útjairól, legkésőbb 2030-ig. Mindez azt jelenti, hogy ekkorra az összes ott közlekedő autó elektromos autó lesz, ami jelentős mértékben csökkenti majd a város légszennyezettségét.

Ugyanakkor nem Párizs az egyetlen, aki ilyen lépésre szánta el magát. Oxfordban például már 2020-tól megkezdik a belső égésű motorral szerelt autók kiszorítását.

A lépés azért is rendkívül fontos, mert a legtöbb vállalással ellentétben Párizsban nem a benzin- és dízelüzemű autók értékesítését, hanem használatát tiltják majd be. Márpedig ez jóval erősebb lépés, hiszen ha az utakon nem gurulhat ilyen kocsi, árusítani is felesleges lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.