szerző:
hvg.hu

2015-ben olyan sokan haltak meg az előző évhez képest, hogy 1993 óta először ismét csökkent a várható élettartam. A halálozás tekintetében záródik az olló a nők és a férfiak között, amit a KSH a megváltozott női szerepekkel magyaráz.

1993-ban volt a mélypont, azóta csak csökken a halálozások száma Magyarországon (igaz, a lélekszám is). 2015-ben viszont megtorpant a folyamat, és húsz év után először ismét csökkent a várható élettartam Magyarországon - írja a szerdai Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkova.

A nők ugyan még minidig hosszabb életre számíthatnak a férfiaknál, de a halálozási többlet elsősorban náluk érvényesül, amit a KSH jelentése a megváltozott női szerepekkel is magyaráz.

Magyarországon 2014-ben volt a legmagasabb a születéskor várható élettartam: 75,6 év. 2015-ben a halálozások száma 5400-zal felülmúlta az előző évit, ezzel a várható élettartam 0,2 évvel csökkent.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!