szerző:
hvg.hu

Állandóan azt harsogja a kormányzat, hogy milyen nagyvonalú volt a pedagógusokkal, sőt soha nem látott bérelemelést emlegetnek. Különböző ábrákat mutatnak a bruttó bérek alakulásáról. Rétvári Bence államtitkár a tanévkezdéskor azt mondta, hogy a pedagógusok bére az átlagbér-emelkedés kétszeresével nőtt.

„Már jól láthatóak a pedagógus-béremelés eredményei, hiszen míg az átlagbérek csaknem 20 százalékkal nőttek, addig az oktatásban dolgozók bére már 45-50 százalékkal emelkedett az elmúlt években” – mondta Rétvári.

Most Nahalka István oktatáskutató hasonlította össze a KSH adatai alapján az oktatásban dolgozók átlagbérét a nemzetgazdasági átlagbérrel. Nos, a helyzet e szerint nem ilyen rózsás, és különösen nem, ha hozzátesszük, idén vége van a többlépcsőre húzott (és közben a minimálbérhez rögzítést elvesztő) béremelésnek.

Mint Nahalka írja, „látható, hogy igaz ugyan, hogy a 2013-ban kezdődött fizetésemeléssel javult a helyzet a 2012. évi mélyponthoz képest, ám az emeléssel sem sikerült visszakerülni a 2003-as (az oktatásban dolgozók számára leginkább előnyös) szintre.” Sőt – ezt már mi tesszük hozzá –, a 2007-es szintet sem éri el.