szerző:
hvg.hu

A #metoo mozgalom előtt tisztelgő címlapképen mintha ottfelejtettek volna egy senkihez sem tartozó női kart. Nem véletlenül.

A #metoo mozgalom lett 2017-ben az Év Embere a Time magazinnál. A szexuális zaklatásokat övező csendet megtörő nők közül kerültek fel néhányan a címlapra, köztük a Weinstein-botrányt kirobbantó színésznő, Ashley Judd, a zaklatás miatt pert indító énekesnő, Taylor Swift vagy az Uber volt mérnöke, Susan Fowler. Mindannyian a kamerába, és így az olvasó szemébe néznek. A kép nagyon erős, de még erősebbé teszi egy látszólag oda nem illő részlet.

A címlap lenti jobb sarkába belelóg egy női könyök, de nem derül ki, hogy kihez tartozik, egy nőt mintha levágtak volna a képről. Az elhelyezés szándékos volt, a lap szerkesztői azoknak a nőknek is helyet akartak adni a címlapon, akik nyilvánosan még nem tudtak beszélni a traumáikról. A képen egy ismeretlen kórházi dolgozó szerepel, akit szexuálisan zaklattak, de nem tudta felvállalni a történetét. A 28 éves kétgyerekes anya azért is akart anonim maradni, hogy így fejezze ki a szolidaritását a többi nővel, akik szintén nem tudtak megszólalni.