szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Persze csak akkor, ha öné a legjobb elképzelés. Egy svéd milliárdos ugyanis 50 millió dolláros díjjal fejelte meg annak a pályázatnak a fődíját, melynek célja, hogy az ENSZ-nél alkalmasabb rendszert találjanak a világ kormányzására.

A svéd Warren Buffetként is emlegetett, magyar származású Laszlo Szombatfalvy vagyona jelentős részét adományozásra fordítja. Most például a Global Challenges Foundationnek tett 50 millió dollár értékű felajánlást. Az alapítvány ugyanis kiírt egy pályázatot fiataloknak arra, hogy találjanak ki az ENSZ-nél hatékonyabb megoldást a globális kormányzásra. A verseny összdíjazása ötmillió dollár, a győztes egymillió dollárt garantáltan megkap - találta a 444.hu a Nordic Business Insideren.

Szombatfalvy tanácsokat is adott a pályázóknak:

1. Értsd meg, hogy nemcsak hazád, hanem a világ polgára is vagy.

2. Vedd tudomásul, hogy a gyerekeid és unokáid életminősége más országok polgárain, nemcsak honfitársaidon múlik.

3. Globális kormányzás nélkül kevesebb az esély a nagy katasztrófák elhárítására

4. Követeld meg az általad választott politikusoktól, hogy lépjenek akcióba és szavazd le az alkalmatlan embereket.

Szombatfalvy 1956-ban, a forradalom leverése után emigrált Magyarországról Svédországba, ahol nulláról kezdte. 88 éves korára a világ egyik legsikeresebb befektetője lett, 45 év átlagában évi harminc százalékos profitot hoztak befektetései.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!