szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A meleg napok belső hűtést kívánnak. Esszük, isszuk, nyaljuk – mindegy, csak hideg legyen. A fagylaltok, jégkrémek mellé jöhet a fagyasztott joghurt is, ami a tengerentúlon és több európai országban kedvelt nyalánkság, s már nálunk sem ismeretlen.

Frozen yogurt -– akár joghurtkrémnek vagy joghurtfagylaltnak is nevezhetjük a lassan nálunk is meghonosodó frissítő finomságot. Az eredetileg koreai édességféle még az 1980-as években kezdett elterjedni az Amerikai Egyesült Államokban. A „termék”, miután átlépte Ázsia természetes határait, gyorsan meghódította az amerikaiakat. Ebben persze szerepe volt két koreai tulajdonú üzletláncnak, a Red Mangónak és az Iceberrynek. Igazi üzleti és joghurtos sikersztorinak azonban a Pinkberry számít.

Jeges finomság. Több mint a joghurt
Alapítói koreai származású amerikaiak, Shelly Hwang és Young Lee, akik ma már nemcsak üzlet-, hanem házastársak is. A 2005-ben Los Angelesben nyílt első Pinkberry joghurtozót gyorsan követték az újabbak, mára az üzletláncnak 72 egysége van, ebből 13 New Yorkban, többségük pedig Dél-Kaliforniában. A Pinkberry hamarosan Ausztráliában és Svédországban is továbbterjeszkedik. A gazdasági végzettséggel rendelkező Shelly Hwang nem bízott semmit a véletlenre, amikor kitalálta, hogy egy gyerekkorából ismert recept szerint a krémes joghurthoz bogyós gyümölcsöket kínál vendégeinek.

Az alacsony kalóriatartalmú jeges finomság hamar felvette a versenyt a fagylaltfélékkel. Hwang nemcsak joghurtkülönlegességeket, ennél többet kínál: egyedi hangulatú külső és belső tervezésű, berendezésű vendéglátóhelyeket. Young Lee építészben megfelelő partnerre talált, a Pinkberry üzletei kívül-belül könnyedséget (Philip Starck székek), fényt (Le Klint lámpák), frissességet és tisztaságot sugallnak – összhangban a kínálatukban szereplő frozen yogurttal. A jeges joghurtkrémet három alapízben – zöld tea, gránátalma és natúr joghurt – kínálják, friss gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal megszórva. A szlogenjük pedig: "Less like ice cream and more like yogurt", vagyis kevesebb, mint a fagylalt, több mint a joghurt.

A fagyos joghurt üzleti előnyeire hamar ráharaptak mások is. Több üzletlánc többféle változatban állítja elő. New Yorkban ismert az Oko Yogurt, Kanadában a Yogen Früz, Európában pedig a Myberry. Nagy a verseny, mivel mindenki saját márkaterméket akar forgalmazni. Talán hozzánk az európai változat, a franciaországi Myberry – ott van már Olaszországban és a skandináv államokban is – áll a legközelebb. A párizsi illetőségű fagyasztott joghurtot a márkashopokban szezonális gyümölcsökkel, eperrel, málnával, áfonyával, mangóval, banánnal, kivivel, sárgadinnyével vagy szárított gyümölcsökkel és öntettel árulják.

Lássuk be, a kora nyári melegben nekünk nem nagyon számítana, a Pinkberry vagy a Myberry jut-e el hozzánk előbb. Jöhet a fagyasztott joghurt, nem csak a híre. Addig is próbálkozzunk házilag.

Tippek
- Készen kapható natúr krémjoghurtot bármilyen friss, szezonális gyümölccsel, mézzel vagy juharsziruppal jégkockákkal összeturmixolunk.
- Használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is, ez esetben még jégkockára sincs szükségünk.
- Ha a krémjoghurthoz a gyümölcsök mellett tejszínt vagy mascarpone-t, netán ricottakrémet adunk, igazán fenséges nyalánksághoz jutunk.
- Ha kész gyümölcsjoghurttal dolgozunk, ügyeljünk rá, hogy a friss vagy fagyasztott gyümölcsünk harmonizáljon az alapanyaggal. Ha túl lágynak érezzük, még hozzáturmixolhatunk egy adag - főzés nélküli  - vaníliás pudingport.
- Kreációinkat kis időre a fagyasztóba is betehetjük, de csak annyi időre, hogy ne jegecesedjen, ne kristályosodjon ki.
- A frozen yogurtnak nem is oly távoli rokona a smoothie. Eredetileg egy tejallergiában szenvedő amerikai vendéglős találta föl a 60-as évek elejének egyik forró nyarán. A hagyományos, tej alapú turmixok és fagylaltok helyett előbb magát, majd vendégeit örvendeztette meg a narancs- és eperléből, sok banánnal és jégkásával turmixolt iható-kanalazható, sűrű hűsítővel. Ma már csak a fantázia szab határt változatainak, és a gyümölcslevek, a jégkása mellé ivójoghurt vagy szójatej is társul.



















Tóth Sándor 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!