szerző:
Kovács Gábor

Meglehetősen szokatlan, ha egy nagyobb gyár tulajdonosa színre lép, és nemcsak, hogy keresi és finanszírozza a lehetőségeket termékei reklámozására, hanem az arcát is adja hozzá. Persze, ha sörről van szó, az mindjárt más. S pláne, ha ez történetesen a cseh Stanislav Bernard.

Történt, hogy a Prágától 90 kilométerre lévő Humpulec város söre az 1980-as évek végére majdnem a végivás napjait élte. Bár főzdéje 1597-ben alapíttatott, a dicső múltból egy lepusztult üzem maradt, mindössze évi 26 ezer hektó sörrel, ami arrafelé nem egy mennyiség. Hogy miért alakult így, azt most nem gazdasági elemeznénk, a lényeg, hogy 1991-ben mégis akadt privatizátor, aki fátylat borítva a múltra, inkább dicső jövőt vizionált. Vagyis Stanislav Bernard mérnök a kezdetektől tudhatott valamit, és nem hiú ábrándokat táplált – ebben nagy segítségére volt Josef Vavra mester, aki előzőleg az ostravai gyárban tökéletesítette sörfőző tudományát. Már amennyiben az „aranycsinálást” tudománynak tekintjük, hiszen Bernard szerint a sörfőzés nem más, mint „tiszta alkímia”. Bernardék – kiegészülve még bizonyos Rudolf Smejkallal, aki benne van a mesében mint Bernard sógora – a kezdet kezdetén elhatározták, hogy vállalják a szélmalomharcot, és mindent kicsit másképp csinálnak, mint ahogy a cseh sörfőzdék szokták, és termékeiket minden szempontból megkülönböztetik a kommersz sörök sorától. Így most már az is érthető, miért lett a Stanislav Bernardról nemrégiben megjelent könyv címe Tvrdohlavý muž, azaz Keményfejű ember.

A sörcímkéken az igazgató karikatúrái
©

Ez már a csomagolásban is megmutatkozik, hiszen a márka söreit a régi korok tradicionális kengyelzáras – értsd: csatos – üvegeibe fejtették, így már messziről látszik, hogy a Bernard valami más. Az igazi újdonságot azonban az jelentette, hogy pasztörizálás helyett a jóval költségesebb, de a minőség szempontjából előnyösebb, mikrofiltrációs eljárással szűrik meg söreiket. Ennek lényege, hogy kiszűrik a sört „megrontó” mikroorganizmusokat, megmaradnak viszont benne a szűretlen sörökre jellemző gazdag ízek, friss illatok és a „harapnivaló” zamat. A minőségnek azonban ára van. A nagyarányú fejlesztésekhez külső segítség szükségeltetett: 2001-ben a Duvel Moortgat belga sörgyár bevásárolta magát a cseh főzdébe és tőkeinjekcióval is segített, hogy a Bernard sörök egyre jobb minőségben, egyre szélesebb körben legyenek ismertek. A humpoleci sörgyár termelését – 1991 óta – több mint a tízszeresére növelték, 2015-ben a lefőzött mennyiség már meghaladta a 300 ezer hektolitert. Ennek ötödét külföldi piacokon értékesítik. A legnagyobb exportpiac éppen a szomszédos Szlovákia, de jut Bernard sör Norvégiába és még Mexikóba is.

Stanislav Bernardnak a sörgyár felfuttatása mellett másra is jutott ideje. 1993-ban megalapította a Független Cseh Sörfőzdék Egyesületét, melynek segítségével a multinacionális cégekkel szemben tudott lobbizni. 2008-ban megpróbálkozott a politikai pályával is, de a második fordulóban alulmaradt a szociáldemokrata jelölttel szemben. 2014-ben az év üzletemberének választották és a Korrupcióellenes Alapítvány tavalyi létrehozásával úgy látszik, politikai ambícióit sem adta fel.

©

Mint látható, a most 60 éves Bernard igen sokoldalú személyiség. A sörgyár eredményessége érdekében nemcsak a minőségben és a csomagolásban keresett új utakat, hanem a marketingben, a reklámozásban is.

Ilyen eredeti ötlet, hogy valamennyi Bernard sör címkéjének van egy limitált szériája is, melyen a sörgyár tulajdonos – az adott sörhöz passzoló – karikatúrája jelenik meg.

A gyár 2016-ra kiadott falinaptára pedig az 1940-es,-50-es évek amerikai pin-up stílusában készült. A pin-up által ábrázolt idealizált női képek fotógrafikai stílusa akkoriban nagyon népszerű volt, a Lucky Strike és a Coca-Cola is használta reklámjaiban. A Bernard falinaptárja azonban most főleg Szlovákiában – de Csehországban is – sokaknál kiverte a biztosítékot. A tiltakozók többsége szexistának és jó néhányan rasszistának is tartják a falinaptáron megjelenített retró világot, sok nők véleménye szerint kifejezetten a férfi uralta világot dicsőítik a képek.

Hogy végül ez a felhajtás előnyt hoz-e a Bernard sör számára, nem tudni, de gyanítjuk, hogy a keményfejű ember ezt is bekalkulálta…

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!