szerző:
hvg.hu

Az 1853-ban Franciaországból betelepített, ám Argentinában ikonikussá vált szőlőfajta, a malbec világnapját április 17-én jegyzik a nemzetközi borvilágban. Immár Magyarországon is többesztendős hagyomány, hogy ünnepi kóstolót rendeznek a tiszteletére.

 

A meghívott borszakértők, szakírók és borkereskedők április 18-án délután találkoznak a budapesti Boscolo hotelben az Argentin Nagykövetség által szervezett szakmai napon. A kóstolásokhoz dr. Kosárka József borakadémikus ad útmutatót. S természetesen a tangó is jár a koccintásokhoz.

Az idei év újdonsága, hogy csatlakoztak az ünnepléshez éttermek, borbárok is, ahol a világnap alkalmából a hét folyamán kedvezményes áron kínálják a malbec borokat:

Baraka Restaurant                                        április  19-20.

Fire Restaurant                                              április  19-20.

Haraszthy Pincészet Étterem                        április  23-24.

Kollázs Brasserie & Bar                                 április    19-20.

Palack Borbar                                                április  19-20.

Prime Steakhouse & Wine                            április  19-20.

Prosit Borbar                                                 április  19-20.

 

Spoon Restaurant                                          április  19-20.

0,75 Borbar & Bistro                                     április   19-20.

Tiszavirág, Rooms & Restaurant (Szeged)     április   19-23.               

©

  Amit a malbecről tudni kell: 

Argentína bortermelésének zászlóshajója 1853. április 17-én érkezett új hazájába. Akár mitológiai történet is lehetne: egy ország – és immár a világ – minden évben megünnepli a napot, amikor Domingo Faustino Sarmiento kormányzó, későbbi argentin elnök megbízásából a francia Michel Aimé Pouget több francia szőlőfajta mellett elhozta a malbecet is Mendozába. S a szőlő az igen száraz éghajlaton kivirult, otthonra lelt, és ma sokak számára egyet jelent az argentin borral. Bár a malbec már másfél százada jelen van Argentínában, igazi tündöklése csak a ‘90-es években kezdődött – a telepített terület nagysága azóta közel háromszorosára, több mint 28 ezer hektárra nőtt. Argentína emblematikus boraként az export szempontjából elsődleges fontosságú, amikor például 2010-ben az Egyesült Államokban divatba jött a malbecet inni, a kereslet egy év alatt 60%-ot emelkedett.

Argentína jelenleg a világ ötödik legnagyobb bortermelője, s az utóbbi egy-két évtized pedig megmutatta, hogy nemcsak volumenben, de minőségben is képes felvenni a versenyt a nagy múltú bortermelő országokkal. Ugyanakkor ez a korábban elsősorban a hazai igényeket kiszolgáló argentin bortermelést válaszút elé is állította, hiszen a nemzetközi piacra készülő borok nem adhatók el könnyen otthon. A malbecben rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a francia presztízsmárkáknak, mint a Château Lafite-Rothschild  és a Cheval Blanc is van társult vállalkozásuk, az ültetvényeknek pedig olyan új területeket választanak ki, mint a világ legmagasabban fekvő telepítésével büszkélkedő Salta régió és Patagónia, az ország legdélebbi, szeles, kietlen vidéke. A túlérett és túlhordózott tételek helyett az agrentin malbec is inkább a frissesség és a struktúra irányába indult el. Az ültetvények magaslati fekvésének köszönhetően a szőlő a magasabb UV-sugárzás miatt vastagabb héjat növeszt, az Andok árnyékoló hatása miatt extrém száraz éghajlaton pedig szabályozottan,  olvadékvízzel oldják meg a talaj vízellátását.(vincemagazin.hu)