szerző:
hvg.hu

Az előzőekben a forint vételét javasoltuk, de nem gondoltuk, hogy ilyen hamar szép nyereséget termelnek ezek a pozíciók, ma érdemes fordítani. Javasoljuk továbbá a rövid hazai kötvények tartását.

A dollár értékvesztése megállni látszik, de egyértelmű trendről még nem számolhatunk be. Mégis, valami megmozdult, hiszen az euróval szemben úgy erősödött a dollár, hogy közben az amerikai makrogazdasági adatok nem voltak a legjobbak. Európában viszont az infláció kedvezőtlen képet mutat, miközben a gazdasági növekedés is lassul. Az Európai Központi Bank (ECB) belátható időn belül tehát nem fog a kamatszinten változtatni – legalábbis csökkenteni nem fogja, miközben az Egyesül Államok egyértelműen kamatvágási periódusban van. Ez így önmagában logikus lenne, de az amerikai kötvényhozamok már ma – történelmi szinten nézve is – alacsony szinteken vannak.

A részvénypiacokon Szent Miklós emelkedést hozott zsákjában, de kérdéses, a továbbiakban mi lesz az irány. Ne felejtsük el, Amerikában karácsonykor érkezik a Fehér Szakáll, így addig akár további emelkedés is jöhetne, ám ez nem is olyan biztos, mint ahogy az elmúlt egy-két hét alapján elvárható lenne. A kötvénypiacokon továbbra is az a helyzet, hogy a rövid oldali instrumentumokat érdemes vásárolni, a hosszabb lejáratok nagy volatilitása túlzott kockázatot jelent.

Devizapiac. A dollár erősödése tény, de a jövőt tekintve nem egyértelmű a kép.Tartani lehet attól, hogy az erősödés ismét csak átmeneti volt, és a zöldhasú a továbbiakban újabb történelmi mélypontra esik az euróval szemben. Ennek egyre kisebb ugyan az esélye, de a dollár erősödése irányában gondolkodóknak annyiszor kellett csalódniuk, hogy ma már kevesen vesznek fel ilyen jellegű pozíciókat. Ma még inkább csak az ellentétes előjelű (euróerősödés) zárásai mozgatják a keresztárfolyamot. Aki devizákban gondolkodik, az ossza meg befektetéseit közelítőleg fele-fele arányban az euró és a dollár között, így egy nagyobb kilengés nem erodálja a befektetések hozamát. Direkt devizaspekulációs ügyletek nyitását ma nem javasoljuk, inkább a kivárást. Ha mindenképpen állást kellene foglalnunk az ügyben, akkor az euró erősödését valószínűsítenénk.

A hazai piacot tekintve azt láttuk a héten, hogy a forint ismét erősödni tudott az euróval szemben, de a dollár tekintetében már nem ennyire egyértelmű a kép. A helyzetet az menti, hogy közben az olaj világpiaci ára csökkent, így az energiahordozók árán keresztül importált infláció veszélye – egyelőre – nem fenyeget. De ha tovább erősödő dollár mellett az olaj ára ismét a 100 dolláros szint közelébe emelkedik, akkor komoly törés lehet az amúgy is lassabban lecsengő inflációban.Az USD/HUF beszűkülést mutat, ahogy a dollár erősödik és a forint is egyre drágább az euróval szemben. Ezt nem tekinthetjük azonban technikai jelzésnek, hiszen nem a devizapár (USD/HUF) önálló mozgásáról van szó, hanem csupán a vezető devizák relatív árazásából adódik.

Az előzőekben a HUF vételét javasoltuk, de nem gondoltuk, hogy ilyen hamar szép nyereséget termelnek ezek a pozíciók: ma érdemes fordítani a pozíción. Az EUR/HUF tekintetében azt látjuk, hogy a kereskedési sáv aljához (250-252) közelítő szinten az EUR vétele ajánlott. Azt nem gondoljuk, hogy tovább erősödik a forint, de arra érdemes lesz odafigyelni, hogy miként alakul a külkereskedelmi mérleg, mivel itt – nagy meglepetésre – az egyenleg soha nem látott javulást mutat, olyannyira, hogy egyes elemzők már azon elmélkednek, hogy akár az éves szintű egyenleg pozitív is lehet. Ezt persze olyan környezetben kell szemlélni, ahol a gazdasági növekedés rég nem látott alacsony szintre süllyedt, így a külker egyenleg kedvező alakulásának csak korlátozott hatása lehet.

De mi a helyzet a yen piacán? Itt a korábban kialakult sávon belül ezúttal a yen gyengülését láttuk, amit a carry-trade támogat, mivel ezt a gyengülést a feltörekvő piacok erősödése követte. De a továbbiakban mi várható? Azt tudjuk mondani, hogy a yen gyengülhet még, mire eléri a csatorna felső szintjét – ami a jövő héten uralkodó trend lehet –, így a feltörekvő piacokon is kitarthat a lelkesedés.

Az amerikai kötvénypiacon tovább tartja magát a négy százalékos hozamszint a 10 éves futamidő tekintetében, ami azt jelzi, hogy a belföldi keresletet – amelyet a részvényárak lemorzsolódása indukált – követték a külföldiek is, amit viszont az erősödő dollár magyaráz.

A rövid hazai kötvények tartását javasoljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A továbbiakban azonban szükséges feltétel, hogy a FED legalább 50 bázispontos kamatvágást hajtson végre, mert ha nem ezt teszi, akkor komoly hozamemelkedés is kialakulhat. Sőt, az 50 bázispontos vágás sem garantálja a hozamok további csökkenését, így ma nem ajánljuk amerikai államkötvények vásárlását, sőt, az eladást javasoljuk, hiszen a dollár relatíve jól árazott, miközben a korábbi hozamcsökkenés is „jól hozott a konyhára”. Az európai kötvények vételénél csak a rövid kötvények kerülhetnek szóba, mivel a hosszabb kötvények követhetik amerikai társaikat a hozamemelkedésben.A hazai kötvénypiacon látszik némi hozamcsökkenés a hosszabb papírok esetében, de a rövid szegmens nem mozdul, aminek az oka, hogy az MNB sem változtatott – nem is változtathatott – az irányadó kamat mértékén. Ma ismét azt látjuk, a jegybank nincs olyan helyzetben, hogy érdemben hatni tudjon a kamatpolitikán keresztül a gazdasági folyamatokra – szűkebb értelemben az inflációra, mivel a túlzott kamatvágás jelentősen gyengítheti a forintot, emelni pedig – ilyen „növekedés” mellett – értelmetlen dolog lenne. Így a kivárás – a kamat változatlan mértéken tartása – marad az egyetlen lehetséges álláspont.

A továbbiakban tehát az alapkamat mértéke és annak változása nem befolyásolja majd a hozamok alakulását, inkább a nemzetközi tőkeallokációs folyamatok, valamint a hazai növekedési kilátások. A rövid (1 évnél rövidebb) hazai kötvények tartását javasoljuk.

A részvénypiacok jellemzően emelkedtek az elmúlt egy hétben, mivel a világgazdasági kilátások relatíve javultak, ami egyértelműen arra vezethető vissza, hogy – emelkedő infláció mellett – az amerikai gazdaság recesszióba süllyedése ismét kisebb esélyű, mint korábban. Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az év végi emelkedés általános jelenség. Ha itt a hosszú évek átlagában vizsgáljuk a fejlett piacokat, akkor azt látjuk, hogy az átlagot képviseli az emelkedés, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az éves növekedés még így is elmarad az előző három-négy év hasonló adataitól. Erre okot ad az, hogy a vállalati nyereségek, illetve a kilátások is romlottak, tehát az árazás visszafogottabb jellege indokolt. Ez még messze nem jelenti azt, hogy fair értékeken vannak a részvényárak, de a fejlett piacokon közelítünk ezekhez a szintekhez, a fejlődő piacokon pedig erős differenciálódást figyelhetünk meg ebben a tekintetben is.

Még tart a bizonytalanság (Oldaltörés)

Részvénypiac. Kína egyértelműen a túlértékeltség jeleit mutatja, mint ahogy a távol-keleti térség általában is. India már kevésbé túlárazott, jó befektetési lehetőségeket ma Törökország és Latin-Amerika kínál. Ez utóbbinál viszont a nyersanyagok, alapanyagok árai erősen befolyásolhatják az árak alakulását, csakúgy, mint a szintén jó befektetési területnek számító orosz piacon a kőolaj árának alakulása. Így ma vételre ajánljuk az indiai, a török, valamint az orosz részvénypiacot, a többi Európán kívüli feltörekvő esetében pedig eladást javasolunk.

De nézzük: mi történt a régióban és itthon a részvénypiacokon?


Mint látjuk, a hazai piacon – kisebb korrekcióval – masszív emelkedés alakult ki, miután az előző hetekben rendkívül volatilis volt a kereskedés. Ennek oka, hogy a carry-traderek ismét aktivizálták magukat, illetve az, hogy a hazai makrogazdasági adatok – a növekedéstől eltekintve – jól alakulnak, különös tekintettel a külkereskedelemre, ami nem kis részben köszönhető a tőzsdén jegyzett vállalatok tevékenységének.

A BÉT-en egyértelműen a nagyobb cégek részvényei szerepeltek jobban, a kisebb társaságok papírjai esetében tovább tart a bizonytalanság, a korábbi árszintek szinte elérhetetlennek tűnnek. A Synergon mégis érdemes lehet a vételre, de talán a Rába is megvehető 2000 forint alatti árszinten. A Richter a Polpharma-megállapodás utáni eufóriát követően a kifulladás jeleit mutatta, de a héten már erősebb lett a piaca, az OTP szintén visszaemelkedett a 8200-as lokális minimumáról, míg a Mol esetében az OMV újabb akciója – az osztrák fél pereli a magyar céget – egyértelműen a Molra vonatkozó vételi szándékot erősíti meg a befektetőkben.

A nagyobb részvények közül a Richter és az OTP is tovább emelkedhet még, de vételre nem javasoljuk ezeket, inkább csak tartásra ajánljuk, mivel az elmúlt napokban az emelkedés elég nagy volt ahhoz, hogy egy átmeneti profitrealizálás alacsonyabb szintekre küldje az árakat. A Mol esetében a pletykák és a hírek mozgatják a piacot, amelyeket előre jósolni sem lehet, azt meg különösen nem, hogy ezeknek milyen hatása lehet, így itt kivárást javasolunk.

Ajánlások (Oldaltörés)

- Állampapírpiac:

1 évnél rövidebb lejáratú hazai és európai kötvények

- Vállalati kötvények:

Eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

Orosz, brazil, török részvények: vétel

- Hazai részvénypiac:

Rába, Synergon: vétel

Richter, OTP: tartás

Mol: kivárás

- Befektetési alapok:

Brazil, orosz, török részvényalapok vétele

Fürjes Szabolcs