"Felmondtam. Na és?"

2013. március 06., szerda, 17:00 • Utolsó frissítés: 2013. március 06., szerda, 17:17
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Új trend hódít a fiatalok körében: ha nem tetszik a munkahelyed, hagyd ott, keress olyat, ami izgalmasabb! Amíg manapság a gazdasági válság hatására sokan féltik az állásukat és görcsösen ragaszkodnak a pozíciójukhoz, addig a munkavállalók egy rétege nem fél lépni az önmegvalósítás kedvéért. Az egy helyen eltöltött munkahelyi időszak csökken. Fel van erre mindenki készülve?

Egy friss amerikai felmérés szerint az Y generáció tagjai (az 1976 és 1997 között születettek) átlagosan 3-4 évet töltenek el egy munkahelyen, aztán továbblépnek. Erre a korosztályra amúgy is jellemző a gyors alkalmazkodás, kalandkeresés és a dinamizmus, mégis a 15-20 munkahely egy ember karrierjében elsőre kicsit soknak tűnhet.

Amíg az X generáció életében nem igazán voltak radikális munkahelyváltások, addig a gyermekeik gyakran egyik napról a másikra akár egy új szakmába is belevágnak és természetes számukra, hogy külföldön is kipróbálják majd magukat. Ez a jelenség nemcsak a tengerentúlon terjedt el, hanem hazánkban is mind többet foglalkoznak a kérdéssel.  Az angol nyelvben a job-hopping kifejezést használják rá, ami magyarul annyit tesz, mint „állásról állásra ugrálók”.

Lilla (27 éves) 5 év alatt 7 munkahelyen fordult meg, jelenleg egy főzőiskolában szervez programokat és tart angol nyelven órákat, annak ellenére, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskolán pénzügy szakirányon végzett. Már a főiskolai gyakorlati idő alatt rájött, hogy a készségeit és a tudását nem a tanult szakmájában képes a legjobban kamatoztatni. Dolgozott animátorként, asszisztensként, program- és utazásszervezőként, mire elkezdett körvonalazódni benne, hogy melyek a fontos dolgok számára a munkavállalás terén. Habár a rossz fizetés is szerepet játszik a munkahelyváltásaiban, Lillát a fizikai környezet és a kollégákkal, illetve felettesekkel való viszony mégis jobban befolyásolja. Fontos számára, hogy a képességeit és készségeit a mindennapi munka során alkalmazni tudja, és ha sikert ér el, ezt anyagilag és morálisan is elismerjék.

A vendéglátásban mindennapos

Az álláshalmozás rendkívül gyakori jelenség a vendéglátásban, amiben a szezonalitás is közbejátszik. Viki (30 éves) középiskola mellett kezdett dolgozni egy margitszigeti büfében, amit végül 7 éven keresztül csinált, de ekkor már úgy érezte, tovább kell lépnie. Ezért egy kávézóban helyezkedett el. Itt már csak egy évig maradt, ez után pedig felgyorsultak az események. „Pici volt, messze volt, unalmas volt” – összegzi Viki tömören, miért hagyta ott a kávézót. Munkahelyváltásai nem mindig az önmegvalósítással, több esetben inkább a gazdasági válsággal függtek össze.

Fotó:

A kávézó utáni fél évben három éjszakai szórakozóhelyen is dolgozott. Közben levelezőn nemzetközi kapcsolatokat tanult egy budapesti főiskolán, ahova heti háromszor be is kellett járnia, így egy kicsit besokallt. Ekkor jött a lehetőség, hogy a családi vállalkozásba beszállva kirakatrendező legyen. Otthagyta a főiskolát, elvégzett egy ehhez szükséges OKJ-s képzést is, de három év múltával ismét egy kávézóban kötött ki. Pontosabban kettőben. Nyáron az Omszki-tó partján, az év többi részében a belvárosban dolgozott. „Szerettem a kirakatrendezést, de családtagokkal együtt dolgozni nagyon nehéz volt” – magyarázza Viki. Az új helyeken jól érezte magát, a karrierje is szépen kezdett felfelé ívelni, üzletvezetőnek lépett elő. De a kávézó megszűnt, úgyhogy kénytelen volt továbbállni.

A következő állomás egy új étterem volt, de itt sem volt szerencséje: a vállalkozás becsődölt. Ezután ismét családi vállalkozásba fogott, ezúttal a testvérével nyitott kávézót vidéken, de a családi együttműködés ismét nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Viki két és fél éve van jelenlegi munkahelyén, ami egy kávézóval együtt működő főzőiskola. Ide a kávézó üzletvezetőjeként vették föl, de mivel kiderült, hogy görög felmenői miatt ért a mediterrán ételkülönlegességekhez, már ő vezeti az iskola görög kurzusát, rendezvényeket bonyolít, illetve az irodai munkában is besegít. Többek között ez a változatosság az, ami miatt jól érzi magát jelenlegi állásában.

A legfrissebb felmérések is alátámasztják, hogy az anyagi megbecsülés nem olyan fontos a fiatal pályakezdőknek, mint a jó környezet és az érdekes munka. Ha ezt nem kapják meg, vagy nem jön időben az előléptetés, habozás nélkül továbbállnak. A viselkedésük mögött azonban nemcsak az elégedetlenség, hanem a félelem is áll. Habár nem hangoztatják, a szüleik példáján okulva ők is félnek a kirúgástól, ezért egyszerűbbnek tűnik odébbállni, mint megvárni az esetleges elbocsátást. Ezzel a lépéssel a szabadságérzetet és az önállóságtudatot is erősítik magukban. A job-hopping legfőbb hátránya a munkavállalóra nézve az, hogy egy-egy munkahelyen az ott eltöltött rövid idő alatt nem tud sokat tanulni, így hiába fog számos helyen megfordulni, nem lesz megfelelő tapasztalati tőke birtokában. Negatívumként lehet megemlíteni azt is, hogy így az anyagi biztonságuk is kérdéses lehet, hiszen a jelentős prémiumokat és pénzbeli elismeréseket általában csak a hosszabb ideje ugyanazon a munkahelyen dolgozók kapják.

Alkalmi munkával végig Európán

Jan Lachner, egy húszas évei közepén járó francia repülőmérnök két évvel ezelőtt elhatározta, hogy kipróbálja az európai munkaerőpiacot, és azokban az uniós országokban, ahol nincs szüksége hivatalos engedélyre, munkát vállal. Az EuroJobsproject-nek hívott túrája során 33 országban összesen 33 héten át 33 munkakört szeretett volna betölteni. A projekt mára célegyenesbe érkezett: már csak Olaszország és az Egyesült Királyság van hátra. Mindenhol igyekezett olyan munkát vállalni, amely valamiképp az adott országra jellemző. A munkakörök betöltéséhez nem rendelkezett semmilyen tapasztalattal, a munkaadóknak csak annyit ígért, hogy a szaktudását lelkesedéssel pótolja majd. Bár a francia mellett németül és angolul is jó beszél, több országban félszavakkal volt kénytelen megértetni magát. Magyarországon 2012 tavaszán járt, és egy hétig a Gellért fürdőben dolgozott. Görögországban régészként, Írországban csaposként, Máltán halászként, Csehországban pedig sörfőzként dolgozott. Az uniótól a projekt nem kapott támogatást, az utat különböző ösztöndíjakból és szponzori pénzekből finanszírozta. De volt, ahol a heti munkáját tisztességesen megfizették. (Jan Lachner háromnyelvű honlapja itt olvasható.)

A munkáltatókat elriasztja

Andrea (34) is jelentős munkatapasztalattal rendelkezik, melynek köszönhetően jól tud alkalmazkodni az új környezethez, könnyebben megy számára a beilleszkedés. Miután belekóstolt a beszerző, marketinges, üzletvezető-helyettes és rendezvényszervező állásokba, jelenleg újságíróként dolgozik. Az elvált, egy gyermekes anyuka számára természetesen fontos az egzisztenciális biztonság és az anyagi megbecsülés, mégis a morális elismerést értékeli többre. Ha továbblépett egy munkahelyről, az általában azért volt, mert nem volt testhezálló a munka vagy nem tudott fejlődni. Fontos számára, hogy a munkahelyén jól érezze magát és pozitív visszaigazolást kapjon a munkatársaitól.

A munkavállalók korlátlan önmegvalósítási törekvéseit azonban a munkáltatók sokszor nem nézik jó szemmel. László (30) példája bizonyítja, hogy a gyakori munkahelyváltás egy HR-es szemében kizáró érv lehet. László az érettségi után még nem igazán tudta, hogy mi érdekli igazán, ezért gondolta úgy, a 20-as éveiben többféle munkát és képzést is kipróbál, hogy rájöjjön, melyik áll hozzá a legközelebb. László végül felsőfokú agrárvégzettséget szerzett, de dolgozott termelési részlegvezetőként, biztosítási ügynökként és banki ügyintézőként is. Eddigi pályafutása során 4 munkahelyről saját döntése révén jött el, míg egy helyről elbocsátották. Jelenleg is munkát keres, de az önéletrajzában nem tünteti fel karrierje összes állomását, mert azt tapasztalta, hogy ez hátrányt jelent számára az elhelyezkedésben. Számos állásbörzére is ellátogatott, ahol a karriertanácsadók hasonló lépést javasoltak neki.

Fotó:

A sok korábbi munkahely a munkaadó szemében valóban a megbízhatatlanságról és a kitartás hiányáról tanúskodik. A nagy cégek sok időt és pénzt fektetnek abba, hogy munkavállalóikat továbbképezzék, tanfolyamokra járassák, így különösen kellemetlen és veszteséges számukra, hogy ha a humántőke a megtérülés előtt távozik és egy másik, akár ellenfélként kezelt cégénél kamatoztatja a megszerzett tudást. A vállalatok ezért csak az olyan munkaerőt alkalmazzák és támogatják, akikre hosszú távon is lehet számítani. A támogatás elsősorban nem csak az anyagiakban nyilvánul meg, hiszen a fiatalok számára a morális elismerés és az előléptetés is hasonlóan nagy értékkel bír.

Ma még ezt a jelenséget viszonylag újként kezeljük, és a munkáltatók is próbálnak alkalmazkodni a helyzethez, azonban a jövőben a job-hopping már megszokott életstílus lesz. A vállalatok arra törekednek, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a dolgozók képzésére és a munkahelyi csapatépítésre, hogy vonzóbbá és érdekesebbé tegyék a munkahelyet, tovább meg tudják maguknak tartani az értékes munkaerőt.

A generációk és a munkaerőpiac

Gyakran találkozhatunk manapság az X,Y, Z generációról szóló cikkekkel, elemzésekkel, mégis sokan nem tudják, hogy mi is ez pontosan. Az 1925-45 között születetteket nevezzük a szépkorúak generációjának, az ő munkaerő-piaci jelentőségük ma már elhanyagolható. A gyermekeik, akik 1965-1977 között születtek, jelentősebb erőt képviselnek a munka világában. Lojalitásuk és jelentős tapasztalataik teszik őket értékessé a munkavállalók szemében. Az 1976 és 1997 közötti születettek képviselik az Y generációt. Ők már fiatalabb korukban találkoztak az internettel és a modern technikával, ennek köszönhetően sokkal nyitottabbak a világra. A munkaadók számára nagy kihívást jelent a motiválásuk és megtartásuk, mert nem jelent sokat számukra a munkahelyi hűség és alkalmazkodás. Az 1997 után születetteket nevezzük a Z generációknak, ők viszont leghamarabb csak 5 év múlva fognak munkába állni.

24 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2013. március 26., 15:48 Balázs-Kónya Éva

Biztos van egy réteg, aki az önmegvalósítás hiánya miatt ugrál, de sztem a nagy rész inkább azért, mert esetleg talált olyan melót, ahol többet fizetnek. Amúgy sztem is nevetséges, hogy az álláshirdetésekben leírják, hogy legyen diplomád, minimum 3 év tapasztalat, legyél perfekt angol, második idegennyelv előny (és vajon tényleg kell használni?), kommunikálj jól, legyél csapatjátékos de tudj önállóan is dolgozni, és bírd a stresszt meg a "kihívásokat". Aztán elmegy az ember interjúra, és közlik vele, hogy bruttó 110. Mi a f.sz?!
Nem akarok bezzegelni, de pl. Angliában ritka az olyan álláshirdetés, ahol legalább egy nagyságrendi fizetést ne írnának. Itt meg mi van? Dolgozz keményen, akár napi 10-12 órát is, fogd be a pofád, és örülj neki, hogy lyuk van a s..ggeden. És akkor ezért tanuljon az ember tovább?! Ritka az olyan hely, ahol nem ez az alapállás...

2013. március 7., 14:40 buday008

Most tesznek éppen valamit.. ha rájönek hogy egy mai állás igen gyakran szar akkor , köszönik lelépnek és ha lehet külföldre... és igazuk van mert a mi első -2 hétben szar az nagy valószínűséggel 10 év múlva is szar marad hiába áltatod magadat. A sok kapcsolattal rendelkező ám javarészt csak a lenyúláshoz, szakmailag zömében semmihez értő vállalkozó meg kihasználhat mást amég csődbe nem megy , vagy amég kap baleketxd Kis magyar valóság! nem tudunk pályázni csak sportcsarnokra meg szökőkútra:_))

2013. március 7., 13:10 Hírek Tempo

http://www.tempohirek.com/news.php?readmore=671#.UTe01MyrClo.facebook

2013. március 7., 12:57 Hugó Kovács

Érdekes lehet cikk, de amikor ideértem: "Az álláshalmozás rendkívül gyakori jelenség a vendéglátásban, amiben..." ettől kezdve nem érdekelt, mert az álláshalmozás azt jelenti, hogy valaki kényszerűségből vagy mert lehetősége van rá EGYSZERRE TÖBB ÁLLÁST VÁLLAL. A szerzőpáros ismerhetnné a magyar szavak értelmét!

2013. március 7., 11:09 ladameauxcamelias

A párom X, én Y generációs vagyok. Nála már előfordulhat az is, hogy 'túlkoros' egy munkához, holott ez diszkrimináció a munkavállalóval szemben. Nekem még megvan az az 'előnyöm', hogy a kedves munkaadó kedvére ugráltathat -egy darabig-, túlóra, 'rugalmas munkaidő' bevállalása, kezdő munkavállaló titulusomra hivatkozva alacsony bér, stb. És igen, ha nem elég inspiráló a munkakör, 3 ember munkáját kell betanulni/elvégezni, mindezért se bejelentés, se tisztességes fizetés -na, akkor habozás nélkül dobbant az ember.

2013. március 7., 09:51 CaptainColumbo

Mi ez a ratyi jobbos-komcsi-fideszes hozzáállás a dolgokhoz kérem szépen emberek; ülünk a füstölgő szarban és olyan boldogok vagyunk. Igen kelet az kelet, nem változik semmi, mindenki szid valakit, de mi emberek mit teszünk hogy változzon valami; - ja szavazunk valamelyik fos politikai pártra; hű-ha!

2013. március 7., 09:49 CaptainColumbo

Mi ez a ratyi jobbos-komcsi-fideszes hozzáállás a dolgokhoz kérem szépen emberek; ülünk a füstölgő szarban és olyan boldogok vagyunk. Igen kelet az kelet, nem változik semmi, mindenki szid valakit, de mi emberek mit teszünk hogy változzon valami; - ja szavazunk valamelyik fos politikai pártra; hű-ha!

2013. március 7., 09:23 MySins

Furcsálom én ezeket a fiatalokat. Én örülök, hogy van állásom és nem kell az álláshirdetéseket bújnom. Nem kell ahhoz a munkaerőpiac szakértőjének lenni (maximum híradót nézni, blogokat olvasni, átnézni a hirklikk.hu-n a napi,-és hetilapokat), hogy tisztában legyen vele milyen nehéz új álláshoz jutni mostanában.

2013. március 7., 09:11 Mage Andy

" nagyobb hangsúlyt fektessenek a dolgozók képzésére és a munkahelyi csapatépítésre, hogy vonzóbbá és érdekesebbé tegyék a munkahelyet, tovább meg tudják maguknak tartani az értékes munkaerőt"
Speciel legutóbb, amikor felmodntak, akkor nyilvánvaló cél az volt, hogy a kialakult munkaközösséget szétrobbantsák. Ja, és nem egy kis, multnélküli kft, hanem az ország egyik legnagyobb multú biztosítója.

2013. március 7., 09:09 Mage Andy

"Andrea (34) is jelentős munkatapasztalattal rendelkezik, melynek köszönhetően jól tud alkalmazkodni az új környezethez, könnyebben megy számára a beilleszkedés. Miután belekóstolt a beszerző, marketinges, üzletvezető-helyettes és rendezvényszervező állásokba, jelenleg újságíróként dolgozik. "

Na ő az, akit főszerkesztőként garantáltan nem alkalmaznék.... Legfeljebb slapajként. S öt év bizonyítás után újragondolhatnánk. De mert a főszerkesztők zöme is pont ilyen karrierbürokretén, meg is látszik a médián.

2013. március 7., 08:53 szanalmas

"Ennek semmi köze az önmegvalósításhoz, és munkaadóként lenézem azt, aki minden hülyeségbe belekapott. Mi a garancia, hogy nálam meggyökeresedik?"

Na itt a gond, a "munkaadó" vagy az emberek munkájából megélő cégnek/vállalkozójának fogalma sincs arról, hogy "gyökeresedjen" meg nála a munkavállaló. Munkaadó ma Mo-n az aki gombot fizet és érezteti veled az, hogy ő tart el és el lehet menni hozzáállást mutat?

2013. március 7., 08:43 Protézishes

A cikk felvezetésében a 3-4 ÉVENTE munkát váltókat nevezik jobhoppernek, majd a személyes tapasztalatoknál a "humbug" (rendezvényszervező, kirakatrendező, animátor, programszervező, stb.) állásokban pár HÓNAPOT eltöltöttekről van szó.

Szeretném jelezni, hogy - bár nem vagyok orbánista - ezek tipikusan azok a diplomázott bölcsészek által betöltött pozíciók, amikhez egyrészt felesleges egyetemi diplomát szerezni, másrészt pedig csak akkor van rájuk szükség, ha a valódi GDP-termelő (érted, termelő!) vállalatoknál megkeresett pénzt el akarja valaki költeni.

É-Koreában, meg Angolában kevés ilyenre van szükség, Németországban, az USA-ban meg lehet élni ilyen melókból is, mert a reálgazdaságban terem annyi pénz, aminek az elköltéséhez kell animátor, meg rendezvényszervező.

Mérnökből közben nincs elég Mo-on, a meglévő pool forog. Teljesen normális, hogy 3-4 évente az ember tovább lép, de ez nem mérhető össze azzal, ha az allinclusive neckermann-hotelben nyáron 3 hónapig hesszel valaki a török riviérán úszómesterként, aztán októberben állást keres.

Ennek semmi köze az önmegvalósításhoz, és munkaadóként lenézem azt, aki minden hülyeségbe belekapott. Mi a garancia, hogy nálam meggyökeresedik?

2013. március 7., 08:37 szanalmas

Ebben az országban gombokat fizetnek a munkáért és a legtöbb esetben a sajátod és másik három munkakört kell betöltened, helyes, ha nem tetszik hagyd ott a dolgot, hátha egyszer feltűnik a munkáltatóknak, hogy a cége nem eltartja a munkavállalót, hanem a munkavállaló miatt élhet olyan jól és működhet a cég.

Sajnos a fejekben komoly gondok vannak. Külföldi cégek magyar vezetői a saját népével szúr ki.

Ameddig a HR hirdetésekben elvárások vannak de javadalomról szó sincs illetve ha kell a sz@rt lapátoltat veled a munkavállaló és persze mindezt minimálbér+okosba, addig a cégek elmehetnek a csába.

Sajnos a munkahelyekért kaparás olyan mértéket öltött, hogy az a kis büszkeség ami maradhatott volna a magyarságtudatunkból, lassan eltűnik és ezt a másik magyar vezető ki is használja.

2013. március 7., 07:43 Balogh Ibolya

Miért is nem vagyunk még csak szóra sem említve a cikkben? Mert 50 körül már nem foglalkoznak az "új" dolgozóval,és bizony már az egészség sem a régi már,vagy netán el is veszítette az egészsége egy részét. Miért csak a tanult emberek példáját hozzák fel,a mérnök mennyivel különb a melósnál? Aki fizikai munkát végzett egy gyárban,vagy húzta a vödröt lapátot maga után,ő is élni szeretne ha már megszületett,és nem idő előtt felhúzni magát az első fára,mert már nincsen rá szükség?Arról nem is beszélve,hogy minden helyen van 1-2 személy akiknek nem vagyunk szimpatikusak,és ott piszkálnak-rúgnak belénk,ahol a legkevésbé számít rá! Van akinek nem volt lehetősége,tehetsége vagy betegsége miatt nem tudott tanulni,az a mai világban le van írva,ami szomorú!!!!

2013. március 7., 07:08 Katalin Gimes

A keretes részben egyszerűen kihagyták a 45 és 65 év között születetteket. Vajon miért?

2013. március 6., 21:51 komoroczy1986

Sajnos Magyarországon a legtöbb munkahelyen nem becsülik meg az alkalmazottakat, éhbérért dolgoztatják az embert,kihasználják és azt is elvárják, hogy mosolyogjunk!
Nem szabadna a mai világban 100 000 forint alatt fizetést adni,az is csak a túléléshez elég...

2013. március 6., 21:48 Péter Petrik

Na Hajós András is ezért megy át az RTL-től a TV2 -höz :-)

2013. március 6., 20:38 Mandos kutyája

Már bocsánat, de a cikk "kissé" egyoldalú. Nem - ill. sztem nem eléggé hangsúlyozva - szól arról, amikor egy fiatal hónapokig/évekig hiába keres munkát, amikor csak megbízási szerződést kap, meghatározott időre alkalmazzák eleve, óraadóként, amikor eleve tudod, hogy csak 1-2 évig tart a projekt, amibe bedolgozol, vagy amikor havonta hosszabbítanak szerződést.
Szóval csak egy nagyon szűk réteg változtat "hobbiból" munkahelyet.
Ok, persze ha az adott helyen kidolgozod a b.led és annyit sem fizet, hogy megélj belőle, akkor meg persze hogy mihelyst tudsz, lépsz le - de ez meg megint természetes.

2013. március 6., 20:03 Endrődi Nikoletta

Mint Y generációs a véleményem egy kicsit más lenne. A gyakori váltogatás valós oka a fiataloknál a határozott idejű , meg nem hosszabított szerződés, az alacsony bér. Folyamatos bizonytalanság, tervezni a mai munkaszerződésekre egy életet, családot , önmegvalósítást egyáltalán nem lehet. Nevetséges bérekkel max vegetálásra kényszerülnek a fiatalok, és kényszermegoldásokra. A váltás mögött többször a kényszer, az egyszerű létfenntartás van. Kitartás hiányát kevésbé hallani, mint az elkeseredettséget. Folyamatos stresszben élni egy szerződés lejárta miatt, a kevés pénzből napról napra...hm. A szakmai fejlődéshez is nem csak egy jó munkahely, és gyakorlat kell, hanem pénz. Hisz a munkáltató általában a határozatlan idejű kollégát képzi. És váltanak? IGEN ! Mert reménykednek! és a szerencsésebbje a végén külföldre távozik... de Tényleg szerencsések? Az idősebb generáció pedig fél váltani . Egy 40 éves nő már öregnek számít.De egy idősebb dolgozó tapasztalatai ellenére is nehezebben talál munkát .És egy fiatalnak mivel sok esetben albérletben él rugalmasabb, tágabbak a lehetőségei. Külföldön ez normális életforma , itthon kényszer.Magyarok vagyunk! Fiatalok, és kilátástalan körülmények között! Ez a Hazánk és Otthonunk! És még a kisgyermekeinknek is reményt kell adnunk.

2013. március 6., 20:00 CyberPunk

Villamosmérnök vagyok, az én szakmámban, ha valaki egy helyen dolgozik, alig kap évi pár százalék fizetésemelést, míg azzal az extra tapasztalatával máshol +10-20%-al több pénzért mehet el dolgozni.

Ha egy mérnök 3 éve dolgozik az első munkahelyén, akkor a fizetése alig 15-20%-al magasabb a kezdőnél, míg egy másik céghez pályázva akár 30% is lehet a többlet. A mérnöki fizetés-szinteneken ez forintosítva havi 30 ezer forintnál is több lehet nettóban.

Bár nyilván a cikkben nem ilyen emberekről van szó, de a szélesebb létókör miatt ezt is érdemes megemlíteni szerintem.

2013. március 6., 18:19 Stróbl Gábor

A generációk és a munkaerőpiac!
Az 1945-1965 között születettek hol vannak a felsorolásból? Ők nem is léteznek?
Mert én is közéjük tartozom és ha az "1965-1977 között születtek, jelentősebb erőt képviselnek a munka világában", akkor a mi korosztályunk legalább ugyanekkora erőt képvisel ráadásul mi is aktív életkorúak vagyunk!

2013. március 6., 17:46 szaktanár

Az sajnos természetes,hogy a Maslow-piramist felfordítják,de a még nagyobb baj az,hogy a munkaerőt még hosszabb távon is darabra mérik és nem minőségre.Tehát még azon keveseknek is elegük lesz a legtöbb helyen,akiknek némi motivációjuk lenne a jó hozzáállású,minőségi munkához.

2013. március 6., 17:29 Sári Márton

Klasszikus érdekellentét, ezzel nincs mit kezdeni, mindig probléma lesz.

2013. március 6., 17:13 Szabó Dávid

Sok esetben a munkáltatók egész egyszerűen nem értik ezt a jelenséget. A kitartás hiányával magyarázni azt, hogy valaki a feje tetejére állította a Maslow-piramist rendkívüli rugalmatlanságra utal.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Felmondtam. Na és?"
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X