szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Orbán-kabinet rácáfolt a választási ígéretre, és az adóemelés kormánya lett.

Nagy adócsökkentést ígért a magyaroknak Orbán Viktor és a Fidesz lényegében minden kampányban az elmúlt évtizedben, és a 2010-es választási győzelem óta az a fő üzenet, hogy az Orbán-kormány az adócsökkentés kormánya (szemben a korábbi szocialista kormányokkal).

De igaz ez? Nézzék ezt a grafikont!

A teljes adóteher jelentős csökkentése a Bajnai-kormány idején kezdődött, 2009-ben, és a 2010 májusában felállt Orbán-kormány csak nagyjából másfél évig tudta tartani az adócsökkentés ígéretét. Azóta folyamatosan emelte az összes adóelvonást, magyarán a ciklus nagy részében inkább az adóemelés kormánya volt, mint az adócsökkentésé. Eszerint a 2002-2006-os Medgyessy- és Gyurcsány-kabinetet inkább nevezhetnénk az adócsökkentés kormányának (aminek egyébként brutális adóemelés lett az eredménye 2006 után).

A grafikon azt mutatja, hogy a magyar állam 2014-ben minden megtermelt 100 forintból 38,4 forintot elvett a gazdasági szereplőktől, 2005-ben viszont még csak 36,8 forintot. Ez az egész gazdaság szintjén hatalmas különbség, és Magyarország ezzel a magas adóelvonással működő országok közé tartozik. Ausztria kivételével egy állam sincs a környéken és a közép-kelet európai régióban, amelyik ennyire megterhelné a gazdaságot:

Teljes adó- és járulékbevétel az EU tagállamaiban (a GDP százalékában)
©

És azok közé az országok közé tartozunk, amelyek 2013-2014-ben növelték az adócentralizációt (az ellenkezőjével csak kevés ország próbálkozott):

Adóterhet csökkentő és növelő országok 2013-2014
©

A termelést és az importot terhelő adókban pedig dobogósok vagyunk, Svédország és Horvátország után nálunk a legmagasabb ez az elvonás (a GDP 18,6 százaléka), majd kétszerese a legalacsonyabb szlovák (10,8 százalék) és német (10,9 százalék) tehernek.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!