szerző:
hvg.hu

Megszólalt a Balaton Felesztési Tanács elnöke a Fűzfőre tervezett hadiipari üzem ügyében. Korábban fideszes ellenvélemény is volt a tervezett lőporgyár- és hadiraktárprojekttel kapcsolatban.

A Balatonfűzfőre tervezett fegyvergyár ügyében hallatta a hangját Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke. Mint elmondta, a tótól 1-2 kilométerre sem környezeti, sem élet- és vagyonbiztonsági szempontokból, sem pedig a terrorkockázat miatt nem vállalható egy hadiüzem létesítése - írta a Napi.hu a Balatontipp.hu-ra hivatkozva.

A Mil-Exim Kft. a balatonfűzfői ipari parkban, a Nitrokémia telephelyén létesítene haditechnikai intermodális logisztikai és felújítóközpontot. Ez lényegében egy tízezer négyzetméteren fedett lőporgyárat és hadianyag-raktárbázist jelentene.

©

A 2,739 milliárd forint összköltségű beruházást 951,5 millió forintnyi pénzzel támogatja az Európai Unió. Tállai András NGM-államtitkár szerint a projekt nem hátráltatja a turisztikai fejlesztési célokat Balatonfűzfőn. A környék fideszes képviselője, Kontrát Károly azonban nem ért egyet ezzel, szerinte a hadiipari beruházás nem való oda.

Bóka István, aki Balatonfüred polgármestere is, pénteken írásban közölte: bár a 2008-ban módosított Balaton-törvény kivételként megengedi, hogy Fűzfőn vegyiipari tevékenységet folytassanak, a 2014-2020-as időszakra készített fejlesztési programok célkitűzéseivel és prioritásaival ez nem igazán találkozik.

A Balaton Fejlesztési Tanács tervei között a környezetre ártalmatlan, biztonsági szempontból nem aggályos munkahelyteremtő projektek megvalósítása szerepel. A "magas kockázatú ipari tevékenység egyáltalán nem sorolható a BFT fejlesztési elképzelései közé" - fogalmazott az elnök.

Balatonfűzfő fejlesztési lehetőségeit a helyi rendezési és szabályozási keretek határozzák meg, ezt pedig az ott élők igényeinek figyelembevételével kell kialakítani. A környkébeli lakosok többsége is abban érdekelt, hogy a környezetre, emberéletre és közvagyonra ártalmatlan ipari tevékenységekben és egyre inkább a turizmusban teremtsen egzisztenicát - tette hozzá Bóka István.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!