szerző:
hvg.hu

Az állami számlázás bevezetése miatt alaposan megfenyegette a városlakókat a Vecsési Városgondnok Kft. Ezentúl nem viszik el a kukákat, ha túlcsordul bennük a szemét, sőt, észre sem veszik a hulladéktárolókat, ha nem teszik azokat a megfelelő helyre. A Pest megyei település példája jól jelzi, milyen hatása lesz az állami kukaholding tevékenységének. Szegeden viszont azért aggódnak, mert hónapok óta nem tudták kiszámlázni a tarifát.

Dörgedelmes felhívást tett közzé hétfőn a Vecsési Városgondnok Kft. Az önkormányzati cég közölte, hogy szükség van a kintlévőségek mielőbbi behajtására, ezért az eddigieknél szigorúbban járnak el azokkal szemben, akik késve vagy nem fizetik be a szemétdíjat.

A városüzemeltető cég arra hivatkozik, hogy májustól a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő állítja ki a számlákat szerte az országban, és emiatt a befizetések négy hónapos csúszással érnek be Vecsésre, ráadásul az összeg lényegesen kevesebb lesz, mint eddig. Az állam ugyanis a pénz bekasszírozása után egy előre meghatározott képlet alapján osztja vissza azt a településeknek, amivel lesznek, akik jól járnak, és lesznek, akik nem. Vecsés ez utóbbi körbe tartozik.

A település nemcsak az elmaradásokat igyekszik behajtani, hanem kevesebb munkával szeretné megúszni a tevékenységet.

A Városgondnok a továbbiakban sajnos kevesebb rugalmasságot lesz képes megengedni a szerződésekben rögzített hulladékok mennyiségének és kihelyezésének módja tekintetében.

Ez pedig vélhetően azt jelenti, hogy szigorúan tartják magukat az előíráshoz, vagyis a heti egyszeri kukaürítéssel csak a szerződésben szereplő 110-120 literes edény tartalmát viszik el, nem pedig a tetején és mellette tornyosuló zacskókat. Ha valaki abban gondolkodna, hogy ilyen áron inkább megoldja másként a hulladékkezelést, annak a Városgondnok sietve hozzáteszi: a szolgáltatást legfeljebb hat hónapra lehet szüneteltetni. Vecsésen egyetlen kedvezmény marad, továbbra is ingyen szállítják a szemetet a 70 éven felülieknek.

A fideszes irányítású város cégének tavaly 53 millió forint vesztesége volt a lakossági hulladékszállításon, a májusi mérlegbeszámolóban külön jelezték, hogy ebből 32 millió a rezsicsökkentés hatása. Ezt csak azzal tudták ellensúlyozni, hogy egy állami pályázaton 23 millió forint támogatást kaptak, illetve sikerült újabb közületi fogyasztókkal szerződést kötniük.

Szeged már 200 milliós hitel felvételéről dönt a héten, hogy az állami utalások áthidalásáig is legyen pénze a hulladékgazdálkodási cégének. Ezzel már biztos, hogy többmilliós többletköltsége lesz a városnak. A szocialista polgármester, Botka László előterjesztése azt is tartalmazza, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatóját megbízzák: szerződjön mielőbb az állami céggel, mert az ügyfelek áprilistól - önhibájukon kívül - nem tudják kifizetni a szemétdíjukat.

A Gödöllő környékén szolgáltató önkormányzati cég nevében Gémesi György polgármester a napokban újból előleget sürgetett a települések számára az új számlázási rendszer késedelmeinek ellensúlyozására. Az állami kukaholding viszont azt jelezte, hogy folyamatosan fizetik az előleget annak az 56 közszolgáltatónak, amely együttesen 5 milliárd forint gyorssegélyre tartott igényt. Gémesiék már hetekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot, hogy nyár közepére leállhat a hulladékszállítás.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!