szerző:
hvg.hu

Semjén Zsolt egy hónappal ezelőtti iráni tárgyalásairól a Miniszterelnöki Sajtóiroda nem kívánt részletes tájékoztatást adni. A jelek szerint nem voltak túlságosan közlékenyek azzal a belgrádi találkozóval kapcsolatban sem, ahol a magyar miniszterelnök-helyettes Irán belgrádi nagykövetével egyeztetett.

Az LMP-s Ungár Péter szerint Semjén Zsolt már megint titokban tárgyalt az iráni–magyar kapcsolatokról.

Az ellenzéki politikus Facebook-oldalán azt írta: a kormány hivatalos oldalán senki nem számolt be a miniszterelnök-helyettes és az iráni nagykövet közötti találkozóról, arról megint egy iráni hírügynökségtől tájékozódhat a magyar közvélemény.

„Semjén állítólag azt reméli, hogy az iráni és a magyar bankok közötti kapcsolatok intenzitásának fokozásától beindulnak majd a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok Budapest és Teherán között, mindeközben Magyarország az isztafáni nukleáris biztonsági konferenciára is delegációt küldött, ezzel tovább ácsolva az iráni–magyar atompaktum alapjait" – írta Ungár Péter az IRNA (Islamic Republic News Agency) beszámolója alapján.

A jelentés szerint a magyar miniszterelnök-helyettes Belgrádban tárgyalt Irán budapesti nagykövetével, Gholamali Rajabi Yazdival. A két ország közötti együttműködéseket városi szinten erősíteni fogják: Teherán és Budapest, Siráz és Pécs, Jazd és Jászberény a jövőben szorosabban fog együttműködni, valamint Isztafánnal is mélyülni fog több magyar város kapcsolata – írta az IRNA.

Az Index emlékeztetett: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarország nevében megállapodást kötött Teheránban arról, hogy a magyar és az iráni kormány együtt épít majd atomreaktorokat a jövőben, valamint Magyarország 26,4 milliárd forintos hitelt ad Iránnak a projekthez. Ezek az adatok az iráni sajtóból derültek ki, a Miniszterelnöki Sajtóiroda egy homályos közleménnyel lerendezte ugyanis a tájékoztatást. Később az atv.hu a teheráni sajtó alapján közölt még részleteket a megállapodásról.

A jelek szerint Semjén Zsolt belgrádi tárgyalásaival kapcsolatban is a korábbi módszerhez nyúlt a Miniszterelnöki Sajtóiroda, vagyis az egyeztetésről semmilyen érdemi részletet nem közöltek.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!