szerző:
hvg.hu

A papírmunkát Polt Petra felvételéről pedig a mostohaanyja, Polt Péter második felesége készítette el.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyesen döntött arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész lánya állást kapjon a jegybankban – írja a 24.hu a jegybank nekik küldött válaszai alapján.

Polt Petra januártól dolgozik az MNB-ben, ahol Polt Péter második felesége (Polt Petra mostohaanyja) Polt-Palásthy Marianna a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató havi bruttó csaknem 5 millió forintos bérért. Polt Petra bére havi bruttó 500 ezer forint, ezt fejeli meg durván 40 ezer forintos béren kívüli juttatás.

A 24.hu arra kérdezett rá a jegybanknál, hogy ki döntött Polt Petra felvételéről, mivel a jegybank alapító okirata, valamint személyi és munkaügyi szabályzata (szmsz) alapján a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének jogát az elnök gyakorolja, de ezt a jogát le is adhatja a főigazgató (jelenleg Fömötör Barna) javára.

Az MNB többszöri levélváltás után végül azt közölte, hogy az MNB hatályos Alapító Okirata alapján az elnök gyakorolja a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének jogát, illetve hogy Polt Petra esetében a leendő foglalkoztató szakterület, vagyis a jogi osztály kezdeményezésére Polt-Palásthy Marianna – mint a Személyügyi igazgatóság vezetője – intézkedett, hogy a Személyügyi igazgatóság munkatársa, mint minden más esetben is, a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat elkészítse és azokat a munkáltatói jog gyakorlója felé döntésre felterjessze.

Az MNB szerint összeférhetetlenség nem merülhet fel, mert Polt-Palásthy Marianna sem irányítási (felügyeleti), sem ellenőrzési, sem elszámolási kapcsolatban nem áll Polt Petrával, ezért szerintük semmiféle összeférhetetlensége nem merült fel Polt Petra vonatkozásában, ráadásul az MNB azt is hozzátette, hogy Polt-Palásthy Marianna nem játszott szerepet abban, hogy Polt Petra és az MNB között munkaviszony jött létre.

MNB: Ez az általános gyakorlat

Cikkünk megjelenése után az MNB közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt fejtették ki, hogy a Magyar Nemzeti Banknál az az általános gyakorlat, hogy – a felső szintű szakmai vezetők javaslata alapján –az elnök mint a munkáltató jogok gyakorlója dönt az új munkavállalók felvételéről. Azaz, hangsúlyozzák: Polt Petrát az általános gyakorlat, és nem kivételes eljárás alapján vették fel az MNB állományába.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!