szerző:
hvg.hu

Novembertől ugyan emelik a fizetésüket, de még így is annyit keres egy nyugdíjba vonuló védőnő, mint egy kezdő egészségügyi szakdolgozó. Szeptembertől ráadásul kétszer annyi a védőnők feladata, mint korábban.

„Emelik a védőnők fizetését bruttó 33 ezer forinttal, de csak a felét kapják kézhez” – méltatlannak tartja Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke azt is, hogy a közalkalmazotti besorolás szerint egy nyugdíjba vonuló védőnő nagyjából annyit kap kézhez, amennyit egy pályakezdő szakdolgozó.

„Egy kisebb körzetben húsz éve dolgozó védőnő pótlékokkal együtt legfeljebb 136-145 ezer forintot visz haza" – Csordás Ágnes szerint a túlterhelt védőnők jóval kevesebbet keresnek, mint az egészségügyben dolgozó kollégák. A szintén régóta a pályán levő alkalmazott, aki nagy körzetben látja el a feladatát, annak a bére 190-220 ezer forint között van. A magasabb összegeket azok a védőnők kapják, akik nyugdíj előtt állnak.

A Magyar Védőnők Egyesülte már régóta szeretné elérni azt, hogy a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla szerint kapják a bérüket, hiszen hasonlóan felsőoktatásban szerzett végzettséggel látnak el a szakdolgozókéhoz hasonló munkaköröket.

Ráadásul szeptembertől még kötelezően bővültek is a védőnők feladatai, ugyanis kétszer több alkalommal kell szűrésre vinni a két év alatti gyermekeket, amihez még az informatikai háttér sincs megfelelően biztosítva.

„A bérfeszültség a védőnők között is nőni fog a januári emelések után is” – a védőnők érdekvédelmi egyesületének elnöke szerint a megoldást továbbra is az jelentené, ha a védőnők a szakdolgozói bértábla szerint kapnák a fizetésüket.

A 3800 védőnői státuszból 1456 betöltetlen, ez a szám tavaly 57-tel volt kevesebb.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!