szerző:
hvg.hu

Nem elég a gyerekvállalás ösztönzésére, amennyi családtámogatást az állam kioszt.

Hiába ad az állam egyre több családtámogatást, továbbra is kevesen vállalnak gyereket – írta meg a vg.hu. A lap adataiból az is kiderül: több pénzt osztanak szét kevesebb család között, mint 2010-ben.

Idén 1929 milliárd forintot biztosít a költségvetés a gyereket nevelő családoknak, ami 346 milliárd forinttal több, mint 2010-ben, de így is 130 ezerrel kevesebb család vehet igénybe támogatást. Családi pótlékként 2016-ban 46 milliárd forinttal fizettek ki kevesebbet a 2010-esnél.

A KSH adatai szerint tavaly a természetes fogyás 40 ezer főnél is nagyobb volt, ami még az elmúlt évek rossz adataihoz képest is hatalmas romlást jelentett.

Az EU-ban nálunk a legalacsonyabb a kisgyerekesek foglalkoztatási rátája: a három év alatti gyereket nevelő anyáknak alig 10 százaléka dolgozik, míg például Ausztriában kétharmaduk. Döntő többségük részmunkaidőben – nálunk pedig csak nagyon kevesen választhatják ezt a foglalkoztatási formát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!