szerző:
hvg.hu

A luxemburgi testületet nem hatotta meg a magyar kormány érvelése.

Megsérti az uniós jogot a nemzeti mobilfizetési rendszer – mondta ki az Európai Bíróság főtanácsnoka. Yves Bot a most kiadott indítványában elutasította a magyar kormánynak azt az érvelését, hogy a rendszert azért csak az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működtetheti, mert közérdekű feladatról van szó.

Bot szerint a rendes piaci körülmények között működő vállalkozások által nyújtott, vagy azok által kielégítően nyújtható szolgáltatások nem minősülnek ilyen, úgynevezett általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak. Magyarország ezt nem bizonyította, mivel a létrehozott monopóliummal biztosított eredményt a piac versenystruktúrájának megőrzése mellett, az e monopóliumnak fenntartott kizárólagos jog létesítése nélkül is elérhette volna – áll az indítványban. Ez azt is megjegyzi, hogy Magyarország a nemzeti monopólium létrehozásával olyan korlátozást vezetett be, amely csak akkor megengedhető, ha szükséges és nem diszkriminatív. Itt pedig erről nincs szó.

Magyarországon 2014. július 2-ától a parkolási közszolgáltatások díjai, a közutak használatáért fizetendő díjak, az állami vállalatok által nyújtott személyszállítási szolgáltatások díjai, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb közszolgáltatások díjai mobilfizetési rendszer használatán keresztül csak az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltetett rendszer útján fizethetők meg. A mobilfizetési rendszerek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy egy áru vagy szolgáltatás ellenértékét valamely, telekommunikációs vagy információs technológia alkalmazásán alapuló hálózaton keresztül fizessék meg.

Az Európai Bizottság 2016 novemberében kezdeményezett pert az Európai Bíróságon a rendszer miatt.

A főtanácsnok véleménye nem köti a Bíróságot, de az ítélet, amelynek időpontja egyelőre nem ismert, szinte valamennyi esetben megegyezik azzal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!