szerző:
hvg.hu

Balatonkenese fideszes polgármestere azon vitázik Matolcsy Gyöngyi balatonakarattyai polgármesterrel, melyik településhez tartozzon az az üdülő, amelyet a jegybank alapítványai vásároltak nemrég a vízparton – derül ki a pénteki Népszabadság cikkéből. Balatonakarattya 2014 őszén vált le Balatonkenesétől, és az immár önálló község polgármestere a jegybank elnökének felesége. A vagyonmegosztás még tart, vitáznak a településhatárokon, és éppen emiatt nem tudnak dűlőre jutni a jegybanki alapítványok ingatlanja ügyében sem.

Az MNB hat alapítványa a vízparttól húsz méterre hathektáros MÁV-üdülőt vett 890 millió forint plusz áfa áron Balatonakarattyán. A helyiek nem csodálkoztak ezen, és azt várták, hogy Matolcsyék kapcsolataik, befolyásuk révén végre fejlődő pályára állítják a települést. Az üdülő helyére állítólag modern oktatási központot építenének.

Az ingatlan a helyiek szerint és a helységnévtáblákhoz viszonyítva is Akarattyán van, az MNB alapítványai szerint viszont Balatonkenesén helyezkedik el, és ezt jelezték abban a sajtóközleményben is, amelyben kiosztották az akarattyai üzletről író sajtót – emlékeztet a lap. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Népszabadság kérdéseire röviden válaszoló Matolcsy Gyöngyi akarattyai fejlesztésről tett említést. Azt írta: nem nyilatkozik, de nagyon örülnek, hogy nem parcellázzák fel a területet, és „új fejlesztések, munkahelyek jönnek létre Akarattyán".

Tömör István, Balatonkenese Fidesz–KDNP-támogatással megválasztott polgármestere elmondta: a két település a vagyonmegosztásban mind a mai napig nem jutott dűlőre Akarattya leválása után, azt pedig Kenesén nemcsak elfogadhatatlannak, hanem jogszerűtlennek is tartották, ahogy Akarattya „önhatalmúlag kijelölte a két település közötti határvonalat".

A megvásárolt üdülő ügyében is ezért nem tudnak megegyezni. Kenese azt szeretné elérni, hogy az állami honvédüdülő, az előtte lévő szabad strand, az ezek melletti telek és a jegybanki alapítványok által megvásárolt MÁV-üdülő is még hozzájuk tartozzon. Csakhogy Akarattya sem enged: megtartaná a korábban húzott határvonalat, és ezzel a honvédüdülőt, a strandot, meg persze a nemrég elkelt MÁV-üdülőt is.

A lap felveti, hogy Matolcsyék kifejezetten „saját falujukat", Akarattyát akarták helyzetbe hozni, de lehet, hogy végül „véletlenül" Kenesén fejlesztenek. A függetlenként befutott Matolcsyné ráadásul a fideszes kenesei polgármesterrel vívja a határcsatát.

A tárgyalásokról Tömör István azt mondta: „Folyamatosan egyeztetünk, de azt túlzás lenne állítani, hogy mindenben megegyeztünk volna". Hozzátette: bár ez senkinek sem lenne jó, de ha nem tudnak megállapodni, akkor nem kizárt, hogy bírósághoz fordulnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!