szerző:
hvg.hu

Halovány ígéretet kapott az intézmény, hogy az állam beszáll a felújításba, de nagyon úgy tűnik, hogy június közepén huzamosabb időre bezárják az égboltszínházat.

Június 18-án hónapokra, de lehet, hogy végleg bezár a Népligetben álló TIT Budapesti Planetárium – adta hírül a PestBuda.hu.

Az újranyitáshoz állami támogatás kell, amiről leghamarabb ősszel dönthetnek. A kupolát leszámítva fel kell újítani a teljes tetőt – mondta a lapnak Lőrincz Henrik csillagász.

A 23 méteres félgömb állapota ettől még igen rossz, ahogy a vetítőterem is alapos felújításra szorul. A csillagász azt mondta, a technológiát tekintve is 3-4 generációval le vannak maradva.

A cikk szerint az intézmény vezetői már korábban benyújtották az államhoz a támogatási igényt, és néhány hete el is ment egy minisztériumi különítmény, hogy felmérje a terepet. Egyetértettek azzal, hogy a Planetáriumot meg kell menteni, sőt ígérték is, hogy igyekeznek ebben segíteni. De leghamarabb az őszi ülésszakban születhet erről döntés.

A Népliget egyébként a X. kerület, a főváros és az állam osztatlan közös tulajdona, ami jelentősen csökkenti a hatékony döntéshozatal esélyét. Az államnak ki kellene sajátítania azt a néhány száz négyzetmétert, amelyet a Planetárium foglal el, erről már folyik az egyeztetés.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Kult

A világvégére készülnek a budapesti Planetáriumban

Világvége 2012?! címmel a Föld pusztulásáról, annak legendájáról és valóságáról tart vetítést december 21-én két időpontban a budapesti Planetárium, a vetítések után csillagászati előadásra várják az érdeklődőket.