szerző:
hvg.hu

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a távmunkát végzők teljesítménye jobb, mint azoké, akik irodában dolgoznak.

A világ egyik leghíresebb egyeteme, az amerikai Stanford kezdeményezett egy kutatást, amely a távmunka hatásait vizsgálta. Ehhez csatlakozott a Ctrip, Kína legnagyobb utazási irodája, amely egy 250 fős csoportja számára ajánlotta fel a távmunka lehetőségét. A munkavállalók fele élt is a lehetőséggel, és a következő kilenc hónapban ők otthonról dolgoztak, a többi munkatárs pedig a megszokott módon folytatta a munkát az irodában.

A kísérlet végén összegezték a munkatársak teljesítményét, amelyből kiderült, hogy 13 százalékkal nőtt azok hatékonysága, akik az otthoni munkavégzés lehetőségét választották. A megfigyelések szerint ez nagyrészt abból adódott, hogy a távmunkát végzők kevesebb betegszabadságot vettek ki, illetve napközben is többet dolgoztak, hiszen megspórolták az irodába utazás idejét, illetve a munkájukat is jóval kevesebbszer kellett megszakítaniuk, mint az irodában ülő munkatársaiknak.

Ami még fontosabb: az egységnyi idő alatt elvégzett munkában is jobb eredményeket értek el a teszteken a távmunkát végzők, ami a felmérés szerint a nyugodtabb környezetnek köszönhető.