Állambiztonsági tisztek listája (1956-1989)

2005. április 12., kedd, 12:34 • Utolsó frissítés: 2010. július 19., hétfő, 00:05
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A hvg.hu korábban közölte a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnöksége 1989-es központi állományában dolgozó tisztek és főtisztek névsorát, valamint a megyei rendőrfőkapitányok helyetteseként szolgáló III/III. Osztályok vezetőinek nevét és rendfokozatát. A mostani névsor 1000 nevet sorol fel, rendfokozattal és a tevékenység rövid leírásával, ők 1956 és 1989 között szolgáltak a szerveknél. Nevük már korábban megjelent történészi publikációkban.

© Az ügynök élete c. dokumentumfilm

A hvg.hu egy hónapja közölte a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnöksége központi állományában dolgozó tisztek és főtisztek névsorát, valamint a megyei rendőrfőkapitányok helyetteseként szolgáló III/III. Osztályok vezetőinek nevét és rendfokozatát. Az akkori publikáció az 1989-es állapotot tükrözte, és összesen 225 nevet tartalmazott. A mostani névsor 1000 nevet sorol fel, rendfokozattal és a tevékenység rövid leírásával. A nevek már szerepeltek korábbi történeti publikációkban, azok feltárása a témával foglalkozó történészek érdeme. 


Az alább közölt lista olyan személyek nevét tartalmazza, akik a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségen, illetve jogelődjeinél szolgáltak, s 1956 és 1989 között belső elhárítással kapcsolatos állambiztonsági ügyekben jártak el. A nevek túlnyomó többségét a III/III. (belső elhárítás) Csoportfőnökségen szolgáló személyek adják. Kisebb mértékben ugyan, de a másik két csoportfőnökség, a III/I (hírszerzés) és a III/II (kémelhárítás) is érintett volt a „belső reakció elleni ügyekben”. Előbbi a magyar emigráció és a katolikus, valamint a református egyházak megfigyelését is koordinálta, utóbbi pedig a Magyarországra beutazó és ellenségesnek tekintett személyeket figyelte meg. Csak olyan adatokat vettünk fel a listára, amelyek a Kádár-rendszer állambiztonsági elnyomó tevékenységére vonatkoznak. Tényleges kémelhárító vagy hírszerző tevékenységre vonatkozó adatokat az összeállítás nem tartalmaz.

Egyelőre a belügyi állomány életrajzi adatai nem publikusak, levéltárban sem kutathatók, annak ellenére sem, hogy az egykori rendőrök közfeladatot láttak el. A listán szereplő nevek csak egy részét teszik ki az összes állambiztonsági tisztnek. Minden bizonnyal a tízezret is meghaladhatja azok száma, akik 1956 ás 1990 között az állambiztonság hivatásos tiszti állományában megfordultak. A számokra csak következtethetünk. A Kenedi János által közölt kimutatás szerint 1971. január 1-én a Belügyminisztérium (BM) III. Főcsoport-főnökség központi szerveinél 3975-en voltak állományban, közülük 242-en szolgáltak a III/III. Csoportfőnökség központjában. Nagyjából hasonló létszámmal működtek a szervek közvetlenül a rendszerváltást megelőzően is. Ha 5 százalékos fluktuációval számolunk, akkor ez majd 11 ezer állambiztonsági tisztet jelent, ha pedig 10 százalékossal, akkor meghaladhatja a 17 ezret is. A megyei állománnyal kiegészülve a korszakban szolgálók létszáma akár 20 ezret is meghaladhatja.

A kutatások elősegítése érdekében a továbbiakban a már publikált szakirodalmi adatokat az egyes tisztek személyéhez rendelve ismertetjük. A táblázat első sorában megadott rendfokozat a személy legutolsó ismert rendfokozatára utal, a második sorban ismertetett adatok pedig mindig a megadott évre.

Annak érdekében, hogy az egyes személyek szerepét és felelősségét megítélhessük, megadjuk az ismertté vált beosztást, funkciót, és azokat az ügyeket, amelyekben az érintett tiszt eljárt. A jobb beazonosíthatóság érdekében megadjuk azon ügynökök fedőnevét is, amelyeket az adott tiszt „tartott”, és ha ismert, a valódi nevet is közöljük. Még élő személyek esetében, ha az illető ügynökmúltját nem ismerte el, csak monogramot közlünk.

A III. Főcsoportfőnökség szervezeti felépítése »
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Állambiztonsági tisztek listája (1956-1989)
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X