szerző:
MTI

A Pest megyei ÁNTSZ vizsgálatot indított a szalmonellás disznósajt forgalmazása miatt. A romlott készítmény hét embert betegített meg. Az élelmiszeripari cég, amelynek a címkéjét a hamisítók lemásolták, jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Disznósajt. Olcsó hús
Az elmúlt napokban Nagymaroson és Dányban jelentették az ÁNTSZ-nek háziorvosok, hogy gyomorfertőzésre utaló tünetek miatt több beteget kezeltek, s mindegyikőjüknél valamelyik CBA áruházban vásárolt disznósajt okolható a bajokért - mondta Tettinger Antal, az ÁNTSZ vezetője.

A gyanús áruból mintát vettek, s a laboratóriumi vizsgálat során bebizonyosodott, hogy szalmonellás a törökszentmiklósi Surjánhús Kft. címkéjével ellátott készítmény, amelyet az Olcsó Hús Kft. forgalmaz. Az ÁNTSZ utasítására ezt a disznósajtot a CBA boltjaiban bevonták a pultokról, forgalmazásukat megszüntették.

Kiderült, hogy a kérdéses disznósajt címkéje hamis adatokat tartalmaz, ezért az ÁNTSZ az Olcsó Hús Kft.-t egészségre káros, engedély nélkül gyártott hamis címkével ellátott élelmiszer forgalmazása miatt jelenti fel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál - mondta a szolgálat vezetője.

Tűzkő István, az Olcsó Hús Kft. tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a kérdéses disznósajtot nem ők forgalmazták, valakik - visszaélve a nevükkel - hamis címkével ellátott terméket adtak át a kereskedőknek. Ezért a kft. tulajdonosa pénteken rendőrségi feljelentést tesz a XV. kerületi kapitányságon.

Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója elmondta, az ÁNTSZ utasítására összesen 30 kilogrammnyi disznósajtot vontak be a különböző boltokból, s az árut megsemmisítették. A cég intézkedett, hogy az Olcsó Hús Kft.-től származó termékeket mostantól csak fokozott ellenőrzés után lehet a CBA áruházakban értékesíteni.

Jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek és élelmiszer hamisítás bűntette miatt rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Surjány Hús Kft., miután a cég címkéje szerepelt a Pest megyében talált szalmonellával fertőzött disznósajtokon - közölte Tóth Tibor, a cég ügyvezető igazgatója.

A terméken lévő címkéről egyértelműen megállapítható, hogy élelmiszerhamisítás történt; a címke formája teljesen eltér a Surjány Hús Kft. által használt címkétől. Emellett a vizsgálatba vont termék 5 kilogramm súlyú, a Surjány Húsnál azonban maximum 2,5 kilogrammos disznósajtot gyártanak - mondta a törökszentmiklós-surjányi telephelyű kft. vezetője.

Tóth hozzátette, hogy az üzemben az ÁNTSZ és a Szolnok megyei állategészségügyi állomás közösen tartott vizsgálatot és megállapították, hogy a fertőzést okozó disznósajt nem kerülhetett ki a surjányi üzemből.

Megjegyezte, hogy a cég saját mikrobiológiai és kémiai laborral van felszerelve, amely biztosítja a minőségbiztosítási rendszerek működtetését és kontrollját.

Tóth Tibor kiemelte, az elkövető mielőbbi kézre kerítése érdekében ötszázezer forint jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

MTI Gazdaság

Saját disznót vág a Spar

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. február 5-én nyitja meg a 3,5 milliárd forintos beruházásból megvalósult saját húsfeldolgozó üzemét Bicskén.

Gazdaság

Szalmonella-gyanús magyar paprikát hívtak vissza az USA-ban

Magyar eredetű fűszerpaprika-őrleményt hívott vissza vásárlóitól szalmonellafertőzés gyanúja miatt az amerikai Penzeys Spices kiskereskedelmi bolthálózat, miután a floridai mezőgazdasági hatóságok helyszíni élelmiszerbiztonsági vizsgálatai pozitívnak bizonyultak – tudta meg a hvg.hu.