szerző:
MTI

Életének 46. évében hétfő este melhunyt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező, író, a Magyar Televízió Művelődési Szerkesztőségének korábbi vezetője, a Duna Televízió Filmműhelyének munkatársa - közölte az MTV.

Czigány Zoltán halálhírét felesége jelentette be tegnap este a Facebook közösségi oldalon. Czigány Zoltán 1965-ben született Zebegényben. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán tanult, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán folytatta tanulmányait.

A Magyar Televízióban 1985-ben kezdte pályáját rendezőasszisztensként. Első dokumentumfilmjét, az erdélyi Helikonról szóló, Nagycsütörtök című filmet 1990-ben forgatta. Külsős rendezőként dolgozott időközben a Duna Televízióban és az RTL Klubnál is. Televíziós munkája során több műfajban is tevékenykedett: rendezett dzsesszkoncerteket, készített komolyzenei műsorokat, rendezett népzenei portrékat és sorozatműsort, ifjúsági műsorokat, irodalmi sorozatokat , valamint más sorozatokat  2001-es koncertfilmje, a Cantata profana után rendezőként és forgatókönyvíróként jelentős kultúrtörténeti, főként irodalmi tematikájú dokumentumfilmeket, kisfilmeket jegyzett. Ecseri tekercsek című 56-os áldokumentumfilmje például jelentős visszhangot váltott ki.

Személyes érdeklődése elsősorban az irodalom területéhez kötötte. 2002 szeptemberétől a Magyar Televízió irodalmi rovatvezetője, 2003 decemberétől művészeti főszerkesztője volt, ezekben az években mutatta be az Alkotóház, a Mit akar egy író?, a Literatúra, a Verssor az utcazajban, az Allegro és a Könyveskép című sorozatokat - utóbbi, kortárs magyar irodalmi adaptációkat bemutató sorozatban láthattuk a saját forgatókönyve alapján rendezett, A rendőrség ismét nyomoz Lavina professzor ügyében című munkáját. 2006 őszétől a Művészeti Szerkesztőség vezetője lett, a közmédiarendszer átalakulása óta Hajnal Gergellyel közösen vezette a Duna Televízió Filmműhelyét. Televíziós munkáit többször díjazták a Kamera Hungárián, illetve határon inneni és túli dokumentumfilmes mustrákon, írói munkásságát 2002-ben Berzsenyi-díjjal, 2008-ban IBBY-díjjal ismerték el. Csoda és Kósza című mesekönyve 2007-ben az év gyermekkönyve lett.

Czigány Zoltánt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap saját halottjának tekinti. Temetéséről később gondoskodnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!