szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokáig nem vette komolyan a kormány a Velencei Bizottságot, miközben már korábbi jelzésekből is világos volt: a testület észrevételeit az Európai Bizottság is magáévá teszi majd, bizottsági „áldás” nélkül pedig IMF-hitel sincs.

A héten újabb kijózanító pofon után magyarázkodhattak az illetékesek. „Egy csapat derék jogászembernek” titulálta még február végén egy kormányzati forrásunk a Velencei Bizottság éppen aznap Budapesten tárgyaló tagjait, azt érzékeltetve, hogy az akkor nyolc (azóta már tíz) ügyben is vizsgálódó testületet alapvetően nem kell komolyan venni önmagában. Így egy beszélgetésen az a kissé pikírt mondat is elhangzott, hogy a Martonyi János külügyminiszterrel február 24-én tárgyaló delegáció tagjait bőven ellátják majd magyar jogszabályokkal, hadd vizsgálódjanak úgymond kedvükre.

Kormányzati szereplők folyamatosan igyekeztek érzékeltetni, hogy mivel a Velencei Bizottság nem az Európai Unió testülete, hanem az Európa Tanácsé, ezért mindaddig nem is veszik komolyan a jelzéseit, kritikáit, amíg a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság magáévá nem teszi azokat. Hiába jöttek informálisan jelzések Brüsszelből, hogy márpedig éppen ez a helyzet, a kormány láthatóan nem foglalkozott ezekkel. Pedig az Európai Parlament – némi meglepetésre – elfogadott határozata ugyanerre szólította fel az EU Bizottságot.

Kritika, realizmus

Március végén az Európa Tanács főtitkára fogalmazott meg széles körű kritikát a kormány jogszabály-alkotási tevékenységével kapcsolatban. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára Orbán Viktor miniszterelnökkel, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és Martonyi János külügyminiszterrel a bírósági reformról, az egyházügyi törvényről és a sajtószabadságról is tárgyalt. A megbeszélések után Jagland arról beszélt: az ET szerint az Országos Bírói Hivatal, valamint a Médiatanács hatásköre is túl széles, túl nagy hatalom összpontosul mindkét intézményben meglátásuk szerint. A főtitkár azt mondta: azzal kapcsolatban is aggályaik vannak, hogy az igazságügyi reform nyomán egy ember kezében összpontosul ilyen széles hatáskör.

Amire a Velencei Bizottság figyel, az Barrosónak is fontos
©

A hvg.hu sajtótájékoztatón feltett kérdésére, miszerint mennyire állnak szoros kapcsolatban az EU Bizottsággal, Jagland azt mondta: José Manuel Barrosóval is tárgyalt, mielőtt Budapestre érkezett. Kifejtette: az Európai Bizottság minden egyes jelentésüket figyelembe fogja venni a Magyarországgal kapcsolatos döntés meghozatalakor. További újságírói kérdésre a főtitkár azt mondta, hogy "egyfajta munkamegosztás" van az EB és az ET között, mivel a Bizottságnak nincs hatásköre számos olyan kérdésben, amiben viszont az ET-nek van. Példaként említette a szólás- és sajtószabadság ügyét, ami "nagyon fontos uniós alapérték", és részben éppen ennek megvédésére jött létre az Európa Tanács.

Meglepetés!

A kormányt a fenti előzmények ellenére is láthatóan meglepte, hogy a héten a Velencei Bizottság az Európai Bizottsággal egyeztetve "öt pontban összegzett, egyértelmű és nem alkuképes feltételt" fogalmazott meg a magyar bírósági reformmal kapcsolatban. A kormányzat reagálásában először kétségbe vonta, hogy a feltételek közlési formája (egy úgynevezett non paper) hivatalos lenne, majd Navracsics Tibor beszélt arról, hogy az említett dokumentum „nem uniós vélemény, hiszen a Velencei Bizottság az Európa Tanács tanácsadó intézménye, másrészt pedig a Velencei Bizottság egyik beosztottjának, Thomas Markert titkárnak a non paperjéről van szó”.

Ehhez képest a fentiekből világos, hogy ezt a véleményt az EU Bizottság is képviselni fogja, tehát a magyar kormánynak reagálnia kell majd rá előbb-utóbb. Főleg, hogy – mint azt kormányzati szereplők sosem vonták kétségbe – a Bizottsággal való megállapodás előfeltétele az IMF-hitelegyezménynek, amire alapvető szüksége van a kormánynak. Bár Orbán Viktor szerint példátlan lenne, hogy a Bizottság vagy az IMF politikai feltételekhez köt egy hitelmegállapodást, a jelek szerint éppen ez a helyzet: Olivier Bailly bizottsági szóvivő szavaiból éppen erre lehet következtetni. Kérdés, a kormány mikor fogja ezt belátni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Kósa András Itthon

„Derék jogászemberek” meózzák Orbánék dömpingtörvényeit

Nem csak azt nézik, az általuk vizsgált sarkalatos törvények megfelelnek-e az unió jogrendszerének, hanem azt is, szélesebb értelemben véve teljesítik-e az európai normákat – írta a hvg.hu-nak Rudolf Dürr Schnutz, a Velencei Bizottság igazságügyi osztályának vezetője. A szervezet képviselői a héten jártak Magyarországon, hogy anyagot gyűjtsenek jelentésükhöz, amit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt vitatnak meg, várhatóan márciusban.