szerző:
hvg.hu

Pörzse Sándor jobbikos képviselő firtatta az MSZP-s Steiner Pál származását még szeptemberben. Utóbbi "izzadtságszagú bunkóságnak" tartja Pörzse megszólalását - adta hírül az Atv.hu.

Nem is volt az ülésteremben az MSZP-s Steiner Pál szeptember 24-én, amikor Pörzse Sándor jobbikos képviselő zsidó származására utalt. A régi eset az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén merült fel - számolt be az Atv.hu.

Mesterházy Attila azzal a kezdeményezéssel fordult a bizottsághoz, hogy azoknak a képviselők is reagálhassanak, akik az erre okot adó hozzászólás idején éppen nem voltak bent az ülésteremben.

A bizottsági tagok többsége nem támogatta az állásfoglalás-tervezetet. A testület végül úgy foglalt állást, hogy személyes érintettség okán csak abban a vitában van lehetőség reagálni, amelyben az erre okot adó hozzászólás elhangzott. Az ülés személyeskedő vitává fajult.

Steiner Pál a vitában úgy fogalmazott, Pörzse Sándor sértése "nemcsak sunyi volt, hanem egy izzadtságszagú bunkóság, én ugyanis soha életemben a nyilvánosság előtt a származásomról nem beszéltem. Ennél fogva nem tudom, hogy Pörzse honnan tudja a származásomat, hacsak ki nem kérte a leleteimet”.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szerint "a képviselői munkával járó ’kockázatok és mellékhatások’ eredményeznek olyan helyzeteket, amikor jogszabályt nem sértő megjegyzések hangzanak el". Ezeket Steiner a "különleges érzékenysége" miatt ítéli fontosnak.

"Azért, mert ilyen cizelláltan tetszik előadni azt, amit Pörzse, ugyanolyan bunkó tetszik lenni" - reagált erre Steiner.

Az LMP-s Schiffer András szerint nem Steiner különleges érzékenységéről volt szó. "Az állandó vita köztünk az, hogy ami a folyosón meg a kocsmában jó poénnak tűnik, a porondon és a nyilvános térben nem az" - mondta.

A fideszes Gulyás Gergely szerint "teljesen elfogadhatatlan, hogy az országgyűlésben egy képviselőt származása miatt érjen megjegyzés".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!