szerző:
MTI

A kormány az egyházi iskolarendszernek továbbra is biztosítani kívánja az állami fenntartású intézményekkel azonos finanszírozást – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden a négy nagy egyházzal tartott egyeztetésen.

"A kormányoldal vállalja, hogy az új köznevelési rendszer bevezetéséből fakadó, az egyházakra háruló nehézségek kezelésére - amennyiben szükséges - átmeneti megoldásokat dolgoz ki" – írták az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Balog Zoltán miniszter Erdő Péter bíborossal, Bölcskei Gusztávval, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspökkel és Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatójával egyeztetett az egyházi köznevelési intézmények fenntartásáról.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a testület őszi rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón, múlt csütörtökön Budapesten azt mondta: másfél éve húzódik a hittanoktatással kapcsolatos kérdések megoldása, pedig a testvéregyházakkal együtt már másfél éve szóvá tették észrevételeiket. Ez az idő mostanáig nem volt elég arra, hogy jogszabályban meghatározzák a kötelező csoportlétszámot, amire óradíjat számolnak, vagy eldöntsék azt, hogy a nyári vakáció idejére kapnak-e fizetést legalább a főállású hittanárok, ahogy a világi erkölcstant tanító kollégáik ezt megkapják – mondta.

Emlékeztetett, hogy bizonytalanság tapasztalható a hittankönyvekkel kapcsolatban is: korábban felvetődött ugyanis, hogy azokat ugyanúgy finanszírozza az állam, mint a többi tankönyvet. Ám miután a hittankönyvrendelések egy része már megérkezett a kiadóhoz, kiderült, más módon lehet csak megrendelni azokat. Ezért volt olyan iskola, amely lemondta a rendelést, mások pedig ennek ellenére fenntartották azt – tette hozzá.

Erdő Péter elmondta még, hogy az egyházi fenntartású óvodák, iskolák finanszírozása sem megoldott még egyelőre, noha ennek rendezését is másfél éve sürgetik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!