szerző:
hvg.hu

Rosszul lett egy rendőrautóban és meghalt Welsz Tamás – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség azt megerősítette lapunknak, hogy egy 41 éves férfi halálának körülményeit vizsgálják. A Sólyom Airways új tulajdonosaként is ismert Welsz érdi házából került elő a Simon Gábor fényképével és Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevél, mellyel bankszámlát nyitottak és azon milliókat helyeztek el.

Csütörtökön meghalt Welsz Tamás, a Simon-ügyben és a Sólyom Airways ügyében is érintett vállalkozó – értesült a hvg.hu. Rendőrségi források lapunknak megerősítették, hogy egy 41 éves férfi halálának körülményeit vizsgálja az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli haláleseti osztálya.

Welsz Tamás az, akinek érdi házából nemrég egy házkutatás során előkerült a Simon Gábor szocialista politikus fényképével ellátott, és Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel – az ügyészségi gyanúsítás szerint – Simon kérésére egy ismerőse bankszámlát nyitott a hazai Magnet Bankban és a számlán később több tízmillió forintot helyeztek el.

©

Információink szerint Welsz Tamásért csütörtökön egy rendőrautó ment a budai Várban, a Logodi utcában található irodájához, hogy kihallgatásra vigyék, azonban az autóban rosszul lett és meghalt. Egyelőre nem tudni, mi a halál oka, azt szakértő vizsgálja. Az Országos Mentőszolgálat részéről Győrfi Pál szóvivő a hvg.hu-t szintén arról tájékoztatta, hogy egy negyven év körüli férfit próbáltak újraéleszteni, de nem sikerült a szívét újraindítani.

A Simon-ügynek három gyanúsítottja van, az eddig kiszivárgott információk alapján valószínűsíthető, hogy Simonon kívül a két új gyanúsított Welsz Tamás és az ő barátnője.

Az Index korábban azt is írta Welszről, hogy az Interpol egy panamai csalás miatt körözi. A férfi egyébként a Sólyom Airways vevőjeként került pár hónapja a figyelem középpontjába.

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy Welszt az elmúlt években többen feljelentették Magyarországon. A legtöbben bissau-guineai diplomataként ismerték, bár nem volt az, csak üzletelt az állami korrupciójáról elhíresült ország papírjaival: útlevelekkel, forgalmi engedélyekkel és rendszámtáblákkal. Olyanok vásároltak tőle, akik offshore paradicsomok helyett itthon akarták elrejteni adózatlan vagyonukat a hatóságok elől, vagy éppen a büntetés kockázata nélkül akartak gyorsan hajtani, ingyen parkolni, vagy nem akartak súlyadót fizetni.

©

Suha György, a Gambiai Köztársaság budapesti tiszteletbeli főkonzulja, a Magyarországon Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület elnöke a hvg.hu-nak korábban azt mondta: "hat-nyolc évvel ezelőtt állt rá erre hazánkban egy magát üzletembernek kiadó férfi, Welsz Tamás. Kihasználta, hogy a nyugat-afrikai Bissau-Guinea rettenetesen szegény ország, nincs központi hatalom, hatalmas a korrupció. Az irányítást két kábítószer-maffia tartja a kezében".

Szerinte Welsz Tamás eleinte ikresített rendszámokkal foglalkozott, vagyis olyan egyedi azonosítókat hozott Magyarországra, amelyek kint regisztrálva voltak. Welsz Tamás a rendszámhoz papírokat is szerzett a regisztrációs adó és a vám megkerülésére. Suha úgy tudja, hogy Welsz Tamás CD-s és CC-s rendszámokkal is üzletelt, majd okmányokkal, civil, illetve diplomata-útlevekkel kereskedett.

A Központi Nyomozó Főügyészség Simon Gábort március 10-én vette őrizetbe, egy nappal később pedig kezdeményezte az előzetes letartóztatását.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!