szerző:
MTI

Kétezer, eddig fel nem dolgozott egyéni szavazat dönthet arról, ki lesz a következő négy évben a XVIII. kerületi székhelyű, 15-ös számú egyéni választókerület képviselője, a Fidesz-KDNP-s Kucsák László vagy Kunhalmi Ágnes, a baloldali összefogás jelöltje. Az országos szinten legszorosabb verseny közvetve érintheti a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados országgyűlési többségét is a következő parlamenti ciklusra.

Kétezer szavazat dönthet a budapesti 15-ös választókerület képviselőjéről, illetve akár a Fidesz kétharmados parlamenti többségéről is.

A választókerületi eredmények 98,68 százalékos feldolgozottsága mellett a fideszes Kucsák László 20 104 szavazatot kapott, míg a baloldali jelölt, Kunhalmi Ágnes 20 082-t, így a különbség mindössze 22 szavazat. Az országban ez a legszorosabb eredmény az első két jelölt között.

Arra azonban, hogy kiderüljön, ki kapja a mandátumot, még várni kell szombatig, ugyanis várhatóan akkor bontják fel a szavazókörben a szavazás napján lezárt urnákat. Ezek az urnák ugyanis arra várnak, hogy megérkezzenek az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleteken szavazók voksai.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétett tájékoztatás szerint pontosan 2000 fel nem dolgozott szavazaton múlik, melyik jelölt nyeri a versenyt, azaz ki kaphatja meg a képviselői mandátumot.

Miután az átjelentkezés és a külképviseleti szavazás voksai megérkeznek és azokat bekeverik a szavazókör szavazatai közé, a szavazatszámláló bizottságnak meg kell állapítani a szavazás szavazóköri eredményét, ez várhatóan szombaton történik. Az eredmény ellen azonban még jogorvoslattal lehet élni.