szerző:
hvg.hu

"Az óriási csatazaj közepette minden marad, ahogy volt" – értékelte az EP-választásokat Lakner Zoltán. A politikai elemző szerint Orbán nem fog megijedni Gyurcsány sikerétől, az LMP a jövő váltópártjától igen messze van, a Jobbik pedig úgy beszél saját váltópártságáról, hogy 850 ezer szavazat választja el a Fidesztől.

Lakner Zoltán
©

Lakner Zoltán politikai elemző szerint az EP-választásokon való részvétel nem attól volt alacsony, hogy "úgy alakult, hogy alacsony", hanem attól, hogy a választók nagy része nem tartotta fontosnak az EP-választást, nem érezte, hogy lenne valódi verseny, vagy azt nem tartotta fontosnak, hogy ezekre a pártokra szavazzon. A mozgósítás nem csak technikai, hanem politikai kérdés: akarnak-e mozgósulni azok a fránya szavazók, rámozdulnak-e valamire vagy sem – írja az elemző a Facebookon.

A Jobbik most először ugyan második lett, de lényegesen rosszabbul szerepelt, mint áprilisban. Vona váltópártól beszél, de a Fidesztől 850 ezer szavazat választja el – hívja fel a figyelmet. Lakner szerint az egykori közös listás pártok májusi összesített szavazataránya nagyon hasonló az áprilisihoz. Az alacsony részvétel miatt az eredményeket nehéz összevetni, ám az mégis világos, hogy az MSZP szavazatokat vesztett, a DK és az Együtt-PM szavazatokat nyert ahhoz képest, amit a támogatottságukról eddig tudtunk. Az MSZP viszont a legrosszabb választási szereplését szenvedte el 1990 óta.

Gyurcsány Ferenc visszatérését ünnepli, Lakner attól tart, hogy Orbán Viktor azért annyira mégsem aggódik, hogy a balliberális oldalon közel azonos erejű csoportok fognak versenyezni egymással, s közülük az egyiket a volt miniszterelnök vezeti.

"Bajnai Gordon az utolsó utáni pillanatban eredményt produkált pártpolitikusként. A Jobbikkal folytatott vita ügye abban az értelemben biztosan bejött, hogy Bajnainak ezúttal volt témája, zzel alkupozícióban tartotta az Együtt-PM-et, és még az is lehet, hogy a végén mégse vonul vissza" – írja az elemző, aki szerint a közös listás pártok – akik a szavazatok egynegyedét stabilan birtokolják – egyrészt nincsenek együtt, másrészt erőviszonyaik mozgásba jöttek. "Harc lesz, ám bárki győz a három közül, a 26-28%-os szavazói kontingens folytonos újrafelosztása csupán örök ellenzékiséget jelenthet" – teszi hozzá.

Az LMP támogatottsága "hártyavékony", a jövő váltópártjától igen messze van – véli Lakner, aki szerint "az óriási csatazaj közepette minden marad, ahogy volt". "A centrális erőtér jó erőben van. A hatalmi párt a listás voksoláson is győzött, neki ez az egész így ahogy van, jó: a Jobbik 20 százalék alatt, a ballib oldal darabokban, valamint csata után, meg előtt. Orbán az újabb rekorderedménnyel felvértezve megy tárgyalni Brüsszelbe, ahol most majd éppen Luxemburg ellen harcol" – írja a politikai elemző.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!