szerző:
MTI

Egyre több a mezei pocok, a növényvédelmi hatóság szakemberei szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb szaporodásával áll szemben az ország. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságágának tájékoztatása szerint a pocokinvázió miatt Baranya, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyéből jelentettek tetemes károkat, egyebek mellett az őszi kalászos, árpa és búza, a lucerna, a borsó, valamint a repce kultúrákban.

Kirívó esetben a repcében 14-50 lakott járat is lehet 100 négyzetméteren, és hasonló a helyzet a lucernában is. A kalászosokban egyes helyeken 16-18 járat lehet 100 négyzetméterenként, a napraforgóban pedig 6-8 fordulhat elő.

A pockok egyes területeket teljesen letaroltak. Vészhelyzet azokon a területeken alakult ki, ahol lucernatáblák és gyepterületek vannak az őszi kalászosok mellett – hívjájk fel a figyelmet a tájékoztatóban.

Magyarországon három rágcsálóirtó készítményhez van állandó engedély a mezei pocok elleni védekezésre: az Arvalin LR, a Polytanol és a Delu. Ezeket kizárólag a járatok nyílásába helyezve lehet alkalmazni.

A közlemény szerint a Redentin 75 RB szer csak "szükséghelyzeti engedély" birtokában használható fel a kártevők ellen. A Nébih az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezeipocok-invázió megállítására május 30-a és július 31-e között engedélyezte a készítmény használatát földi és légi alkalmazással a kalászos és repce kultúrákban.

Ha a mezei pocok fertőzés a hazai lucernásokban tovább erősödik, a Redentin 75 RB szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét ennek figyelembevételével módosítják. A készítmény felhasználásához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain – tartalmazza a közlemény.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!