szerző:
hvg.hu

Kedd reggel készítettek egy videót Nyíregyházán, amelyen az látszik, hogy a kukásautó előbb a papír, majd a műanyag hulladékot önti be ugyanabba a tartályba. Mint kiderült, ebben semmi különös nincsen ugyanis ezzel üzemanyagot és kilométereket spórolnak.

Kedd reggel készítették az alábbi videót Nyíregyházán. Jól látszik, hogy a kukásautó előbb a papír, majd a műanyag hulladékot önti be ugyanabba a tartályba. Korábban hasonló hírek röppentek fel Orosházáról, akkor az volt a magyarázat, hogy a szemetet utóbb újra szétválogatják.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója korábban azt mondta a Délmagyarnak, hogy sok helyen azért mehet egy tartályba a műanyag-fém és a papír, mert kézi utószelektálásra is szükség van. Budapesten ugyan külön gyűjtik a négy hulladékfajtát, de attól függetlenül is utóválogatást tartanak.

A videó és cikkünk megjelenése után az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. magyarázta el, hogy tulajdonképpen nem is történt semmi különös a történésekben. Van ugyanis olyan szelektívhulladék-kezelési megoldás, amikor az otthon  már szétválogatott szemetet összeöntik, hogy ezzel üzemanyagot és kilométereket spóroljanak. A begyűjtött hulladékot az üzemben szétválogatják (a papírt 3 felé - újság, karton, színes - a műanyagot pedig 6 felé - PET-palackokat szín szerint, fólia, kupak.

És itt van egy oktatóvideó is, amiből mindent megtud a szelektív hulladékkezelésről:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!